Ada Çayı - Bilgiler
08/12/2009 20:17
Lamiaceae salvia. Ballıbabagiller familyasından salvia cinsini oluşturan 700 kadar otsu ve odunsu bitki türünün genel adı. Salvia officinalis olarak bilinen tıbbi ada çayı türünün ana vatanı Akdeniz ve çevresidir. Çok yıllık bir bitki olan bu türün boyu 60 cm'ye kadar ulaşır. Sık tüylü, gri-yeşil yaprakları oval biçimli; kırışık yüzeyli, mor, pembe, beyaz ya da kırmızı çiçeklidir. Yapraklarında yüzde 2,5 oranında uçucu yağ bulunur.

Orta Çağda zihni geliştirdiğine inanılan ada çayı, yapraklarının suda kaynatılmasıyla yüzyıllardan bu yana kullanılmaktadır. Daha çok İtalya'da et yemeklerine tat vermesi için kullanılan ada çayı, ülkemizdeyse genellikle çay biçiminde içilir. Türkiye'de yetişen, dağ elması ya da acı elma otu adıyla bilinen Anadolu ada çayının (Salvia triloba) yapraklarından hem çay hazırlanır hem de acı elma yağı denilen uçucu bir yağ elde edilir. Acı elma yağı, koku vermek amacıyla sabun ve şeker yapımında kullanılır.

Önceki
Önceki Konu:
Abhazlar
Sonraki
Sonraki Konu:
Ahmet Haşim

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu