(1882 İstanbul - 1964 İstanbul) Türk romancısı. Siyasi romanlarıyla tanınan yazar, Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet Döneminin etkin siyasi kişiliklerinden biridir.
Üsküdar Amerikan Kız Koleji'ni bitirdikten sonra özel derslerle Fransızcasını geliştirdi. Daha sonra öğretmenlik yapmaya başladı. İlk siyasi yazıları Tanin gazetesinde yayımlandı. Kadınların eğitilmesi ve toplumsal yaşama katılmasına yönelik çalışmaları oldu. 31 Mart Ayaklanması'nda gericilere gösterdiği tepki yüzünden bir süre Mısır'da yaşamak zorunda kaldı. Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra Anadolu'nun düşman işgaline uğramasını protesto etmek amacıyla mitinglere katıldı. Daha sonra Anadolu'ya geçerek Kurtuluş Savaşı'nda yer aldı. Çavuşluğa kadar yükseldi. Cumhuriyetin ilânından sonra Cumhuriyet Halk Fırkası ile siyasi anlaşmazlığa düştü ve ülkeden ayrıldı. Amerika ve Hindistan'da çeşitli üniversitelerde dersler verdi. 1939'da Türkiye'ye döndü ve İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümüne başkan oldu. Dört yıl bağımsız milletvekilliği yaptıktan sonra yeniden üniversiteye döndü.
Halide Edip, romanlarında Osmanlı Devleti'nden Türkiye Cumhuriyeti'ne geçiş sürecinde yaşanan siyasi ve toplumsal çatışmaları konu edindi. Kahramanları genellikle kültürlü, güçlü kadınlardı. İlk romanlarında daha çok romantik ilişkiler bütünü içinde görülen kadınlar daha sonraki romanlarında yurt için mücadele eden aydın, cesur kadınlara dönüşmüştür. En ünlü romanları Ateşten Gömlek ve Vurun Kahpeye, Kurtuluş Savaşı sırasında yaşadığı, gözlediği olayları ele alır. Sinekli Bakkal adlı eseriyse, Osmanlı Devleti'nin son yıllarında toplumdaki çeşitli kesimler arasındaki çatışmaları göstermesi bakımından önemlidir.
Başlıca yapıtları şunlardır:
Romanları; Heyula (1909), Raik'in Annesi (1909), Ateşten Gömlek (1922), Kalp Ağrısı (1924), Vurun Kahpeye (1926), Zeyno'nun Oğlu (1928), Sinekli bakkal (1936), Yol Palas Cinayeti (1937), Tatarcık (1939), Sonsuz Panayır (1946), Döner Ayna (1954), Sevda Sokağı Komedyası (1959), Çaresaz (1961), Hayat Parçaları (1963); gezi kitabı; İzmir'den Bursa'ya (1922); anı kitapları; Türkün Ateşle İmtihanı (1962), Mor Salkımlı Ev (1963).
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.