Adıyaman - Bilgiler
08/12/2009 20:17
Güneydoğu Anadolu bölgesinin Orta Fırat bölümünde yer alan ilimiz. Adıyaman, küçük ve dağlık bir ildir. Yüz ölçümü 7614 km2, nüfusu 623 811 (2000), il plâka kodu 02'dir. İlçeleri: Merkez, Besni, Çelikhan, Gerger, Gölbaşı, Kâhta, Samsat, Sincik ve Tut'tur.

Toros dağlarının güneydoğu bölümünde yer alır. İl toprakları dağlar ve yaylalarla kaplıdır. Güneydoğu Toroslar, Malatya Dağları adını alır. Kuzeye gidildikçe, bu dağların yüksekliği artar. Yüksekliği 2150 m olan Nemrut Dağı'nda Kommagene Krallığı'na ait dev Tanrı başı heykelleri vardır. Nemrut Dağı tepesinden Adıyaman, Urfa ve Diyarbakır toprakları rahatlıkla görülür.

Adıyaman'ın güney bölümleri engebelidir. İl içindeki en önemli yerleşim alanları da bu bölgededir. Ovalık alanları çok azdır. En önemli ovaları, Kâhta ve Adıyaman ovalarıdır. En önemli akarsuları Fırat, Aksu ve Kâhta Çayı'dır. Fırat üzerinde kurulan Türkiye'nin en büyük barajı Atatürk Barajı'nın göl suları Adıyaman topraklarının bir bölümünü kaplar. Dört küçük gölü vardır. Gölbaşı, Azaplı ve İnekli gölleri Toroslarda oluşmuş kaya gölleridir. Bu göllerde bol balık bulunur. Abdülharap Gölü ise ulaşılması son derece güç dağlık bir alandadır. Bu gölün çevresi ormanlarla kaplıdır. Adıyaman'ın yüzey şekillerindeki farklılık iklime de yansır. Dağlık kuzey bölümlerinde, kışlar soğuk ve kar yağışlı, yazlar da serindir. Güney kesimlerse daha sıcak olur; kışlar ılık ve yağışlı, yazlar sıcak ve kurak geçer. Adıyaman'da ormanlık alanlar çok azdır. Dağlık bölgede il topraklarının %17'sini kaplayan ormanlar vardır.Güney bölümündeyse yaylalar bulunur. Bol otlakların olmasından dolayı hayvancılık gelişmiştir.

Adıyaman nüfusunun %90'a yakın bir bölümü tarım ve hayvancılıkla uğraşır. Yetiştirilen ürünlerin en önemlileri buğday, arpa, pirinç, tütün, pamuk, şeker pancarı, nohut, kırmızı mercimektir. Ayrıca üzüm, incir ve Antep fıstığı da yetiştirilir. Üzümcülük çok gelişmiştir. Üzümden yapılan pekmezi yurt çapında oldukça ünlüdür. En önemli sanayi kuruluşu çimento fabrikasıdır. Ayrıca, Türkiye Süt Endüstrisi Kurumu ve Türkiye Et ve Balık Kurumunun tesisleri de sanayide önemli bir yer tutar. Ayrıca Adıyaman topraklarından çıkarılan petrol de önemli bir gelir kaynağıdır.

Tarih öncesi zamanlara kadar uzanan Adıyaman'ın zengin bir kültür birikimi vardır. Özellikle Nemrut Dağı her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilir.

Önceki
Önceki Konu:
Adana
Sonraki
Sonraki Konu:
Afrika

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar: