Ege bölgesinde bulunan bir ilimiz. Afyon, ulaşım ve doğal yapı açısından Ege ve Akdeniz bölgeleri arasında bir geçiş ilidir. Yüz ölçümü 14 230 km2, nüfusu 812 416 (2000), il plâka kodu 03'tür. İlçeleri; Merkez, Başmakçı, Bayat, Bolvadin, Çay, Çobanlar, Dazkırı, Emirdağ, Evciler, Hocalar, İhsaniye, İscehisar, Kızöleren, Sandıklı, Sincanlı, Sultandağı ve Şuhut'tur.
İl topraklarının yarıya yakın bir bölümü dağlarla kaplıdır. Başlıca dağları; Emirdağ, Sandıklı ve Sultan dağlarıdır. Afyon, bu dağlar arasına sıkışmış yaylalar üzerinde kurulmuştur. Irmaklarla yarılmış vadilerde birçok ova bulunur. En önemli ovaları Dinar, Dombayova, Sandıklı, Küçük ve Büyük Sincanlı, Şuhut ve Afyon Ovaları'dır. Bunları sulayan en önemli akarsuları, Küfi Çayı'yla Akarçay'dır. İl sınırları içinde üç göl bulunur: Eber, Akşehir ve Acı Göl.
İklimi Ege bölgesinin ikliminden çok İç Anadolu bölgesininkine benzer. Kışlar soğuk ve kar yağışlı, yazlar sıcak ve kuraktır. Bu iklim koşullarından dolayı bitki örtüsü daha çok bozkırı andırır. Dağların batıya bakan bölümlerinde ormanlık alanlar vardır.
Afyon'un ekonomisi temel olarak tarım ve hayvancılığa dayanır. İlde en çok yetiştirilen ürünler buğday ve arpadır. Bu tahılları daha çok il halkı tüketir. İlin başlıca tarımsal ürünü haşhaştır. Türkiye'nin haşhaş ihtiyacının yarısını Afyon sağlar. İlâç yapımında kullanılan haşhaşın tohumlarından yağ, küspesinden de hayvan yemi elde edilir.
Hayvancılık alanında en çok koyun yetiştirilir. Ayrıca son yıllarda tiftik keçisi yetiştiriciliği de önem kazanmıştır. Türkiye'nin her yanına bağlanan kara ve demir yolları Afyon'da kesişir. Buna karşın sanayii gelişmemiştir. En büyük sanayi kuruluşları şeker ve çimento fabrikalarıdır. Bu fabrikaların dışında, demir yolu yapımında kullanılan maddeleri üreten, ilâç sanayii için afyon işleyen, hayvan yemi üreten ve göllerden toplanan saz ve kamışların işlendiği fabrikalar bulunur.
Afyon'un hemen hemen her yerinde şifalı sular ve kaplıcalar vardır. Özellikle Gazlıgöl ve Sandıklı kaplıcaları çok sayıda yerli turist çeker. Burada Kızılay'ın ürettiği maden suyu, bütün yurtta satılır.
Tarih boyunca önemli bir yerleşim yeri olan Afyon Büyük Taarruz'un başladığı yerdir. Kurtuluş Savaşı'nın son ve kesin çarpışmaları bu ilde olmuştur.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.