Ağaçların ömrünü uzatmak, verimliliğini artırmak veya onlara şekil vermek amacıyla başka bir deyişle de güçsüz düşen ağaçları tekrar canlandırmak için her sene budama işlemi yapılır. Bu işlem genelde ilkbahar ayları içerisinde yapılır. Ağaçların türlerine göre budama zamanları farklılık gösterebilir.
Budama işlemi bilhassa meyve ağaçları için yapılır. Açağları bol ve kaliteli ürün alabilmek, onları verimli, sağılıklı ve uzun ömürlü hale getirebilmek için budarız. Aksi halde ağaçlar güçsüz düşer, meyveler verimsiz olur, hastalık görülür ve dallar çabucak kırılır. Dal kesme, dal eğme, dal seyreltme, uç alma ve dalların açılarının genişletilmesi gibi işlemler de budama olarak adlandırılır. Bazı yerlerde bilhassa otellerde çevreye güzellik katmak için ağaçlar budanır. Ağaçlara farklı şekiller verilir.