Akdeniz Bölgesi - Bilgiler
08/12/2009 20:17
Anadolu'nun güney bölümünde, Akdeniz kıyısı boyunca uzanan, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biri. Bölgenin yüz ölçümü 118 000 km2dir. Nüfus yoğunluğu Türkiye ortalamasına yakındır. Akdeniz bölgesinde bulunan iller Burdur, Isparta, Antalya, İçel, Adana, Kahraman Maraş, Hatay ve Osmaniye'dir.

Akdeniz bölgesindeki Toros dağları, kıyıya paralel uzanır. Bölgede yüksek dağlar, vadilerle yarılmış yüksek yaylalar ve verimli ovalar vardır. En önemli ovaları; Çukurova, Amik ve Antalya Ovaları'dır. Seyhan ve Ceyhan ırmaklarının suladığı Çukurova, Türkiye'nin en verimli ve geniş ovalarından biridir.

Akdeniz bölgesinin kıyıları çok az girintili ve çıkıntılıdır. Bu nedenle kapalı liman ve körfezleri yoktur. Bölgedeki akarsular genellikle kısa, eğimli, akışları hızlı ve düzensizdir. Bunların suları yazın azalır, kışın artar. Akdeniz bölgesindeki tüm akarsuların kaynakları Anadolu'dadır. Bir tek Suriye topraklarından doğup Hatay'dan denize dökülen Asi Irmağı, bu kurala uymaz. En önemli akarsuları Ceyhan, Seyhan, Göksu, Aksu, Köprü ırmakları ve Manavgat, Alakır, Tokluca, Tarsus ve Düden Çayları'dır.

Antalya Körfezi'nin kuzeyinde Batı Torosların bulunduğu yöreye Göller bölgesi denir. Bu bölgedeki başlıca büyük göller; Beyşehir, Eğridir, Burdur ve Acıgöl'dür. Seyhan Irmağı üzerinde kurulan Seyhan Baraj Gölü, bu göllerin çoğundan daha büyüktür.

Akdeniz bölgesinin kıyı bölümlerinde Akdeniz iklimi görülür. Kışları ılık ve yağışlı, yazlar kurak ve sıcak geçer. İç kesimlere gidildikçe iklim biraz sertleşir. Özellikle dağların yüksek kesimlerinde kar yağışı görülür.

Akdeniz bölgesinin bitki örtüsü, yer şekillerine göre farklılık gösterir. Kıyıya yakın bölgelerde yaz kuraklığına dayanıklı olan makiler yer alır. Makiler, boyları 3-5 metreyi geçmeyen, delice, kocayemiş, sandal, zakkum, mersin, defne, bodur ağaç ve çalılarıyla fundalıklardan oluşur. Dağlık alanlara çıkıldıkça makilerin yerini kızılçam ve meşelerin çoğunlukta olduğu ormanlar alır. Ayrıca sedir, köknar, kayın, sarıçam ve ardıç ağaçlarının bulunduğu yüksek orman kuşağı vardır. Dağların yüksek bölgelerinde Alp Çayırlarının görüldüğü yaylalar vardır. Bunların en önemlileri Göller Yöresi, Teke ve Taşeli yaylalarıdır.

Akdeniz bölgesinin ekonomisi tarım, sanayi ve turizme dayanır. Tarım modern yöntemlerle yapılır. Tarımsal üretim, Türkiye ortalamasından daha yüksektir. Türkiye'de üretilen pamuğun %49'u, yer fıstığının %95'i, susamın %17'si, turunçgillerin %90'ı, muzun tamamı, zeytinin %12'si, buğdayın %13'ü, keçiboynuzunun %96'sı, çileğin %40'ı, domatesin %20'si Akdeniz bölgesinden karşılanır.

Türkiye'de bulunan sanayi kuruluşlarının %20'ye yakın bir bölümü bu bölgededir. Bu kuruluşların çoğu Tarsus ile Adana arasında toplanmıştır. Bölgede dokuma, petrokimya, demir-çelik, çimento, gıda, gübre, pamuk, sentetik iplik, metalürji, metal eşya ve tarım araçları fabrikaları bulunur.

Fethiye'de bor, Antalya, Akşehir ve Akseki'de de boksit yatakları vardır. Ayrıca Türkiye'nin tek kükürt yatağı Keçiborlu'dadır.

Yılın sekiz ayında denize girilebilen Akdeniz'de turizm çok gelişmiştir. Doğal güzellikleri ve tarihsel kalıntılarıyla çok önemli bir turizm bölgesidir. Antalya bölgesi, Türkiye'nin en gelişmiş turizm bölgesidir.

Kara, hava ve deniz yolları ulaşımı oldukça gelişmiştir. Mersin ve İskenderun limanları, Türkiye'nin en işlek limanlarındandır. Alanya, Antalya ve Fethiye limanları da turizm açısından çok önemlidir.

İLGİLİ KONULAR

Türkiye, Türkiyedeki Akarsular ve Göller, Türkiyedeki dağ ve ovalar

Önceki
Önceki Konu:
Ağrı
Sonraki
Sonraki Konu:
Akdeniz

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar:
Son Ziyaretler: