Avrupa'yı Afrika'dan ayıran kıt'alar arası deniz. Cebelitarık Boğazı'yla Atlas Okyanusu'na, Çanakkale ve İstanbul boğazlarıyla Karadeniz'e, Süveyş Kanalı'yla Kızıldeniz'e bağlanan Akdeniz, dünyanın en büyük iç denizidir. Derin ve karalar arasında uzunlamasına sıkışmış bir çöküntüyü kaplayan Akdeniz'in kıyıları genellikle dik, kayalık ve girintili çıkıntılıdır.
Akdeniz, Tetis Denizi'nin günümüze ulaşmış ana kalıntısıdır. Dördüncü (Kuvaterner) Dönem'in başlarındaki sıcak ve nemli iklimin etkisiyle Akdeniz'in düzeyi 100-150 m yükselmiştir.
Akdeniz'de kışlar ılık, yağışlı ve rüzgârlı; yazlar da sıcak ve kurak geçer. Sonbaharsa oldukça kısa sürer. Yağış düzenleri Akdeniz'in değişik bölgelerinde büyük farklılıklar gösterir. Akdeniz'in ağır olan tuzlu suyu dibe çöker; ama Cebelitarık Boğazı'ndan ileriye gidemez. Çünkü Cebelitarık eşiğini aşamayacak kadar dibe inmiştir.
Akdeniz'de besleyici tuz yoğunluğu düşük olduğundan balık sayısı azdır. Ancak Akdeniz ülkelerinde taze balığa olan talebin ve balık fiyatlarının yüksek olması balıkçılığın az da olsa gelişmesine yol açmıştır. Akdeniz'deki balık türleri arasında dil balığı, kalkan, mezgit, yılan balığı, barbunya, tekir sayılabilir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.