Kara Yülük Osman Bey tarafından 1403'te Diyarbakır ve çevresinde kurulan devlet. 1435'e değin Timur'a ve onun oğlu Şahruh'a bağlı kalan Akkoyunlular, gerçek anlamda bir devlet olma özelliğine Uzun Hasan Döneminde kavuştu. İran ve Irak'ın bir bölümünü de ele geçiren Uzun Hasan, Karakoyunlu Devleti'ne son verdi.
Uzun Hasan, Gürcistan ve İran üzerine yaptığı başarılı seferlerle Akkoyunlu Devleti'nin, dönemin güçlü devletleri arasına girmesini sağladı. Daha sonra devletin başkentini Diyarbakır'dan Tebriz'e taşıdı. Uzun Hasan'ın, Osmanlı Devleti'nin doğudaki ilerleyişini durdurarak Anadolu'ya egemen olmak istemesi, Osmanlı Devleti ile Akkoyunluların arasının açılmasına yol açtı.
Uzun Hasan'ın Anadolu toprakları üzerindeki emellerine son vermek isteyen Fatih Sultan Mehmet harekete geçti. İki ordu arasında 1473'te yapılan Otlukbeli Savaşı'nı kaybeden Uzun Hasan, Anadolu topraklarından çekilmek zorunda kaldı.
Uzun Hasan'ın 1478'de ölümünden sonra yerine geçen oğulları ve torunları onun kadar başarılı olamadı. Akkoyunlu Devleti ülke içinde çıkan karışıklıklardan dolayı giderek zayıfladı. Bu durumdan yararlanan Safevi hükümdarı Şah İsmail, 1508'de Akkoyunlu Devleti'ne son verdi.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.