Alaska Doğal Zenginlikler Ve Ekonomisi - Bilgiler
Büyük bölümüne insan eli değmemiş olan Alaska, dünyada yabani yaşamın bozulmadan kaldığı ender yerlerden biridir.Kara ve deniz hayvanlarının büyük bir çeşitlilik göstermesi de buna bağlıdır.Bu geniş kuzey ülkesinde kutup ayısı, boz ayı, etçil kara memelilerin en irisi olan Kodiak ayısı, rengeyiği ve bizon gibi büyük yabani hayvanların yanı sıra fok, susamuru, mink, kunduz, sansar, vaşak ve misk gibi değerli kürk hayvanlarıda yaşar.

Alaska'da geniş altın,nikel,kalay, kurşun, çinko,bakır ve molibden yatakları bulunur.Ama ulaşım olanaklarının yetersizliği ve eyaletin büyük bölümündeki elverişsiz hava koşulları nedeniyle,petrol dışındaki yer altı zenginlikleri tam anlamıyla değerlendirilememektedir.1957'de ilk petrol yatağının bulunmasından sonra aralıksız çıkarılan ve gemilerle ABD'nin öbür eyaletlerine taşınan petrol Alaska'nın önemli bir geril kaynağıdır.Petrolden elde edilen kazanç nedeniyle gelir vergisi kaldırılmış ve herkese yıllık kar payı ödenmeye başlanmıştır.

Petrolün yanı sıra doğal gaz, mink ve tilki gibi kürk hayvanları üretimi, başta som balığı olmak üzere ringa, yengeç,karides ve istiridye gibi su ürünleri ticareti ile ormancılık Alaska'nın ekonomisinde önemli yer tutar.Eyalet topraklarının %32'sini kaplayan ormanlardan her yıl milyonlarca metre küp kereste ve önemli miktarda kağıt hamuru elde edilir.Bununla birlikte, tıpkı madenler gibi ormanlarda da ulaşım güçlükleri yeterince değerlendirilememektedir.

Alaska'nın çok büyük bir alana yayılmış olması ve elverişsiz iklim koşulları karayolu taşımacılığının gelişmesini engelleyen başlıca etkenlerdendir.Bu yüzden, bir tarım ülkesi olmadığı için gereksiniminin %90'ını öbür eyaletlerden karşılayan Alaska'da ulaşımın bütün ağırlığı uçak taşımacılığına dayanır.

Önceki
Önceki Konu:
Alaskanın Tarihi
Sonraki
Sonraki Konu:
Alaskanın Nüfusu

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Son Ziyaretler: