Alaskanın Doğal Yapısı - Bilgiler
08/12/2009 20:17
Alaska, Kanada'nın batısından Bering ve Kuzey Buz denizlerine doğru uzanan büyük bir yarımadayı kapsar.Yarımadanın güneybatısındaki Aleut Adaları ile güneydoğuda İngiliz Kolombiyası'na kadar uzanan 800 kilometrelik kıyı şeridi de bu eyaletin sınırları içindedir.

Alaska'nın doğal yapısı kuzeyden güneye doğru dört bölgeye ayrılır:Kutup Bölgesi (arktik) düzlükleri, Brooks Dağları,iç yaylalar ve Alaska Dağları.Brooks Dağları,Kuzey Amerika'nın en önemli sıra dağlarından biri olan Kayalık Dağlar'ın Alaska'daki uzantısıdır.Doğu'dan batıya yaklaşık 950 km. boyunca uzanan bu dağlar üzerindeki bazı dorukların yüksekliği 2400 metreyi aşar.Eyalet topraklarının altıda birini kaplayan kutup bölgesi düzlükleri ile Brooks Dağları Kuzey Kutup Dairesi içinde kaldığından eyaletin en soğuk bölgeleridir.Bu bölgedeki sıcaklık ortalaması yılın on ayında donma noktasının altına düşer.

Doğudan batıya doğru uzanan iç yaylalar eyaletin en geniş bölümünü oluşturur.Tam ortasında Yukon Irmağı havzasının yer aldığı bu bölgede milyonlarca hektarlık orman alanı vardır.kara ikliminin egemen olduğu bu iç yaylalarda yazlar çok sıcak geçerken, kışın sıcaklığın -59C'ye kadar düştüğü olur.Nüfus açısından Alaska'nın ikinci büyük kenti olan Fairbanks bu bölgededir.

Alaska Dağları, Büyük Okyonus kıyılarına paralel olarak uzanan Kıyı Dağları ile Kayalık Dağlar'ın kuzeybatısıdır.Bu ikinci dağlık bölge eyaletin güney kıyıları boyunca uzanır ve batıda Aleut Adaları'nı, doğuda başkent Juneau'nun bulunduğu kıyı şehrini kapsar.Deprem olasılığının çok yüksek olduğu bu bölgede iki düzineden fazla volkanik dağ vardır.İklimi serin ve yağışlıdır.Oysa aynı bölgenin Asya kıtasından gelen rüzgarlara ve Japon akıntısına açık olan Alaska Körfezi kıyılarında ılıman iklim yaşanır.Eyaletin en kalabalık kenti olan Anchorage da bu yörede kurulmuştur.

Önceki
Önceki Konu:
Alaskanın Nüfusu
Sonraki
Sonraki Konu:
Alaska

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar: