Ali Toy - Bilgiler
08/12/2009 20:18
Hattatlığı yanında aynı zamanda yüksek mimar olan Ali Toy, 1960 Tavşanlı (Kütahya) doğumlu. 1977 Tavşanlı Tunçbilek Lisesi mezunu, 1988 İTÜ Mimarlık Fakültesi mezunu, 1992 Röleve Restorasyon mezunu. Prof.Dr. Ali Alparslan’dan hat icazeti aldı. Talik, divanî, rika hatlarını yazar. Yurtiçinde ve yurtdışında birçok sergiye katıldı. Milletlerarası 3 yarışmada 5 ödül kazandı. Genel mimarlık hizmetleri, restorasyon ve hat çalışmalarını sürdürüyor.

HAKKINDA YAZILANLAR

Mimar hattat Türkiye 2 Mayıs 2001

Ali Toy, hat sanatının günümüzdeki usta isimlerinden biri. Toy’u, diğer sanatçılardan ayıran özellik, farklı üslubu ve değişik eserleri... Klasik anlayıştan sıyrılıp, tamamen modern bir bakışı eserlerinde başarı ile uygulayan sanatçıyla, 4 Mayıs’a kadar Taksim Sanat Galerisi’nde gezilebilecek sergisinde konuştuk.

Hat sanatına, mimarlık fakültesinde okurken merak sardığını söyleyen sanatçı, “Son Osmanlı hattatlarına yetişen meşhur hattatlarımızdan Prof.Dr. Ali Alparslan’dan çok şey öğrendim. Onun yanında eğitimime 10 yıl süreyle devam ettim. Bu seviyeye gelmemde en önemli etken, asıl mesleğim olan mimarlıktır. Hat sanatı ile mimarlık birbirine paralel iki daldır aslında; ikisi de çizgi sanatı olarak çok ortak yönleri vardır. Benim çalışmalarımı bir başka yerde asla göremezsiniz, çünkü eserlerimde bu iki eğitimin bir sentezi yatar” diyor.

Tasarım aşaması

1989 yılında ilk sergisini açan ve bu sergiyle 19 sayısına ulaşan Ali Toy, şu anda tamamen hat sanatıyla ilgilendiğini söylüyor. Nişantaşı’ndaki atölyesinde hem kendi çalışmalarını devam ettiren, hem de yeni isimleri yetiştiren Toy, şunları anlatıyor:

“Bir fikir aklıma gelince alternatif tasarımlar yapıyorum. Uygulamadan önceki tasarım aşaması gayet uzun sürer. Kimi eserlerimin tasarım aşaması bile birkaç ayı buluyor, uygulama süreleri ise bazen bir haftayı geçiyor. Bir eserin son aşamasına gelene kadar ortalama 50 tane eskiz çalışması yapıyorum. Ben daha ziyâde bilinmeyen hat türleri olan celi talik hat, divan-i hat ve rika üzerine çalışıyorum. Aynı zamanda divan-i hatı Türkiye’deki tek çalışan benim...”

İnatla çalışıyor

Eserlerinde, klasik örneklerde görüldüğü gibi tamamen bir ölçü sistemi olduğunu hatırlatan Ali Toy, sözlerini şöyle tamamlıyor:

“Bu modern yazı türünü eski yazı bilenler rahatlıkla okuyabiliyorlar. Hem teknik, hem tasarım, hem de form zenginliği açısından eserlerimin klasiklerden daha güçlü olduğunu söyleyebilirim. Hatta bir heykelden bile daha etkileyici yönü vardır diyebilirim. Çünkü ben zor olanı yapıyorum. Örneğin celi talik, klasik hat sanatının en zor alanıdır. O yüzden çok az insan çalışır. Öğrenmek isteseler dahi kısa sürede bırakırlar. Fakat ben inatla çalışıyorum.”

Önceki
Önceki Konu:
Fikriye Hanım
Sonraki
Sonraki Konu:
Vedat Tek

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu