Günümüzde yaşam koşullarının güçlüğü ve stresli ortamların artmış olması kişileri alkole itmektedir. Alkol alan kişiler, hayatlarındaki olumlu veya olumsuz olayları bahane ederek, farkında olmadan alkolizme adım adım yaklaşabilmektedirler. Bu sınır, hassas bir dengedir. Kişi bu sınırı geçtiğini fark etmeyebilir.
Alkolizm kişiyi hem fiziksel, hem psikolojik, hem ekonomik, hem de sosyal yıkıma uğratmaktadır. Fiziksel olarak öncelikle karaciğer bozulmakta, mide ve bağırsaklar alkolden çok fazla zarar görmektedir.
Alkol sadece bununla da kalmaz, beyni de etkiler, tahribata uğratır. Uzun süre içen kişilerde unutkanlıklar, yanlış anlamalar, dalgınlık, zihinde dağınıklıklar görülebilir. İş sadece bununla da bitmez, uzun süre ve aşın alkol alımı, sosyal statüyü de etkiler ve bozar. Kişi artık toplum içinde istenmeyen, itilen bir kişi konumuna düşer. Bunu en çok, alkol alan kişi fark eder ve bu durumdan etkilenir. Çünkü alkolle birlikte aşın bir alınganlık davranışı da ortaya çıkmaktadır.
Alkol aile ve evlilikle ilgili sorunlara da neden olur. Alkol alan kişinin kendine verdiği zarar çok açıktır. Bu durumdan yakın çevresi ve ailesi hem ekonomik hem de psikolojik olarak daha fazla zarar görmektedir. Kişi, sorunlardan kurtulmak için içtiğini söylerken daha sonra alkolsüz yaşayamaz olur. Elleri titrer, iş yapamaz hale gelir. Bu durum kişiyi depresyona itebilmekte-dir. Kişi, bu depresyondan kurtulmak için de içkinin dozunu artırır. Bu kısır döngü bu şekilde devam edip gider.
Yapılan pek çok araştırmanın sonuçları, bize alkolik anne veya babanın çocuklarında psikolojik rahatsızlıkların ortaya çıktığını göstermiştir.
Çok açık olarak bilinmesi gereken şudur ki; alkolizm bir hastalıktır. Tedavisi vardır. Bu tedavi yaşam boyu süren ve özveri isteyen bir süreçtir. Eğer kişi tedavi olmak istiyorsa, kendisine yardım edecek pek çok kurum vardır. Yapılan araştırmalar, evli olan alkoliklerin alkolü bırakabilme şansının yüksek olduğunu göstermiştir. Ama alkolün en etkili olduğu ortamlardan biri de aile ortamı olmaktadır. Bu durumdan en çok çocuklar yara almakta, eşler de psikolojik açıdan olumsuz duygular yaşamaktadır. Alkolün tetiklediği kıskançlık ve şiddet eğilimi ailelerin parçalanmasına neden olmaktadır. Bu tür ailelerin çocukları problemler yaşamakta ve desteğe ihtiyaç duymaktadır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.