Resmi adı Almanya Federal Cumhuriyeti'dir. Başkenti Berlin olan ülkenin, nüfusu 81 591 000 (2000), yüz ölçümüyse 356 910 km2dir. Federal cumhuriyetle yönetilen ülkenin para birimi eurodur. Nüfusun çoğunluğu Hristiyan olup ülkenin resmi dili Almancadır. Almanya, Batı Avrupa'da yer alır. Komşuları kuzeyde Danimarka, batıda Hollânda, Belçika, Lüksemburg ve Fransa, güneyde İsviçre, Liechtenstein ve Avusturya, doğuda Polonya ve Çek Cumhuriyeti'dir. Ülkenin kişi başına düşen ulusal geliri 29 632 $'dır. Ülkede ortalama insan ömrü 76 yıldır.
Almanya'nın en büyük kenti başkent Berlin'dir. En yüksek dağı Erzebirge (1244 m), en uzun nehri Tuna (2850 km) ve en büyük gölü Konstanz Gölü'dür (544 km2).
Kuzey bölümü düz olan Almanya'nın orta ve batı bölgeleri tepelik, Bavyera bölgesi de dağlıktır. Almanya'nın doğusunda Kuzey Cermen düzlükleri yer alır. Ülkede ılıman bir iklim egemendir. Yıllık ortalama sıcaklığı 9°C'tur. Ortalama Ocak ayı sıcaklığı -6°C ile 1°C arasındadır. Bölgeye göre temmuz ayı sıcaklığı 16°C ile 20°C arasındadır. Kuzeyin alçak bölgeleri orta ve güney bölgelerden daha sıcak olur. Güneyde yıllık yağış miktarı fazladır.
Almanya topraklarının dörtte birinden fazlası ormanlarla kaplıdır. Almanya'nın doğal kaynakları demir, kömür, potasyum, kereste, linyit, uranyum, bakır, doğal gaz, tuz ve nikeldir.
Ülkenin batısında patates, buğday, arpa, şeker pancarı, lâhana ve meyve doğusunda da buğday, çavdar, arpa, şeker pancarı, yetiştirilen başlıca tarım ürünleridir. Hayvancılık ülkenin her yanında yapılır ve sığır, domuz ve kümes hayvanları yetiştirilir.
Ülkenin endüstrisi; çelik, gemi, otomobil, çimento, kömür, kimya, motor ve makine üretimine dayanır. Almanya'nın başlıca kentleri; Berlin, Hamburg, Münih, Köln, Frankfurt, Essen, Dortmund, Stuttgart, Düsseldorf, Bremen, Duisburg, Hannover, Nürnberg ve Leipzig'dir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.