Alternatör - Bilgiler
08/12/2009 20:17
Alternatif akım üretmeye yarayan aygıt. Bunlara alternatif akım jeneratörleri de denir. Alternatörler mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çeviren düzeneklerdir.

Alternatörün ana yapısı bir mıknatısla, bu mıknatısın kutupları arasında dönen armatürden (bobin) oluşmuştur. Manyetik kutuplar, toplaç ve fırça, alternatörün öteki parçalarıdır. Armatürün bir ucu bir toplaca, öteki ucu öteki toplaca bağlanır. Bu toplaçlar bir milin çevresinde alternatörle birlikte dönecek biçimde ayarlanmıştır. Toplaçlara değen iletken fırçalarla, toplaçlara gelen akım alınır.

Alternatörde alternatif akım şu şekilde oluşur: Bobin manyetik alan çizgilerine paralel durumda ve hareketsizken içinden manyetik alan kuvvet çizgisi geçmediğinden ve hareket olmadığından akım sıfırdır. Çerçeve herhangi bir yönde döndürülürse, bobinden geçen manyetik alan kuvvet çizgilerinin sayısının değişmesine, dolayısıyla akımın oluşmasına neden olur. Bobin 90° döndüğünde bobinden geçen manyetik alan kuvvet çizgilerinin sayısı ve akım en büyük değerine ulaşır. Bobin aynı yönde dönmeye devam ederkenbobinden geçen manyetik alan kuvvet çizgilerinin sayısı azalmaya başlar. Bobin 180° olduğunda akım yine sıfır olur. Bobin aynı yönde dönmeye devam ettikçe, aynı biçimde; ama ters yönde akım oluşmaya başlar. Sonuçta bobin bir tam dönüş yaptığında, akım iki kez yön değiştirir. Bobinin dönme hızına bağlı olarak akımın yön değiştirme hızı yani frekansı da artar.

Bazı alternatörlerde, bobin sabit tutulup mıknatıslar döndürülerek alternatif akım oluşturulur.

İLGİLİ KONULAR

Alternatif Akım

Önceki
Önceki Konu:
Amplifikatör
Sonraki
Sonraki Konu:
Alternatif Akım

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Son Ziyaretler: