Alm. Film Festival für goldene Orange, Fr. Festival de film de l'orange d'or, İng. The Golden Orange Film Festival, Türk sinemasının en iyi filmlerinin yarıştığı, en uzun ömürlü film şenliği. Antalya Belediyesi tarafından organize edilir. Şenlik, ilk defa 1964 yılında yapıldı. O tarihte değişik sanat faaliyetlerinin yer aldığı bir şenlikti. 1967'den sonra yapılan şenliklerde film yarışmaları ve değerlendirmeleri ön safhaya geçti. Altın Portakal Film Şenliği 1976'dan sonra uluslararası bir özellik kazandırılmak istendiyse de, düzenleme aksaklıkları yüzünden bu karardan iki yıl sonra vazgeçildi.
Altın Portakal Film Şenliği, 1979 yılında sansür kurulunun yarışmaya katılan bazı filmleri yasaklayıp, bazılarını makaslaması üzerine film yapımcılarının hepsi şenliği boykot etti. Sadece kısa metrajlı film yarışmaları yapılabildi. 1980'de ise 12 Eylül askeri müdahalesinin olması ve bütün yurtta sıkıyönetimin uygulanması üzerine şenlik iptal edildi.
Altın Portakal Film Şenliği 1979 ve 1980 yılları hariç, 1964 yılından günümüze kadar her yıl yapılmıştır.
Yarışmanın mükafatı olan Altın Portakal; en iyi üç filmle, en iyi yönetmen, senaryo yazarı, görüntü yönetmeni, film müziği bestecisi, erkek ve kadın oyuncu, yardımcı erkek ve kadın oyuncular ile stüdyoya verilmektedir. Mükafat, elinde portakal tutan Aphrodite, küçük heykel biçimindedir. Şenlikte ayrıca para mükafatları da dağıtılmaktadır.
Yıllar itibariyle bu şenlikte ödül alan en iyi film, yönetmen, kadın ve erkek oyuncular şunlardır:
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.