Erzurum'da yetişen din adamlarından. İsmi, Muhammed Lütfi olup, babası Hoca Hüseyin Efendidir. Alvar İmamı veya Efe Hazretleri diye meşhur olmuştur. 1868 (H.1285) senesinde Erzurum’un Hasankale (Pasinler) ilçesinin Kındığı köyünde doğdu. 1956 (H.1375) senesinde Erzurum’da vefat etti.
İlk tahsilini babası Hoca Hüseyin Efendiden gördü. Daha sonra Erzurum’a giderek tanınmış bazı alimlerin derslerini takib etti. 1891 senesinde Hasankale’nin Sivaslı Camiine imam tayin edildi. Aynı sene içinde Bitlis’e giderek tasavvuf ehlinden Muhammed Pir-i Küfrevi'ye intisab etti. Hasankale’ye dönerek bir müddet vazifesine devam etti. Daha sonra Erzurum’un Dinarkum köyüne giderek imamlık yaptı. Rusların Erzurum ve çevresini işgale başlamaları üzerine Şubat 1916’da babasıyla birlikte Erzurum’a geldi. Rus istilası süresince Tercan’ın Yavi köyünde imamlık yaptı. Rusların çekilmeye başlamaları ve Ermenilerin katliama girişmeleri üzerine Yavi ve komşu köylerden topladığı altmış kişilik bir kuvvetle Ermenilere karşı koydu. Oyuklu köyü yakınlarında Ruslara ait bir silah deposunu ele geçirdi. Daha sonra Türk ordusuna katılarak 12 Mart 1918 günü orduyla birlikte Erzurum’a girdi. Aynı gün babası şehid düştü. Erzurum’un kurtuluşundan sonra tekrar Hasankale'ye dönen Muhammed Lütfi Efendi, Hasankale'ye bağlı Alvar köyü halkının isteği üzerine oraya yerleşti. Halk arasında “Alvar İmamı” ve “Efe hazretleri” ünvanlarıyla tanındı. 1939 senesine kadar bu köyde kalıp insanlara İslam dininin emir ve yasaklarını anlattı. Bu seneden sonra Erzurum’a giderek bölge halkının irşadı ile meşgul oldu. 12 Mart 1956 (H.1375) senesinde vefat etti. Cenazesi Alvar köyüne götürülerek oraya defnedildi.
Arapça, Farsça ve Türkçe şiirler yazan Alvarlı Muhammed Lütfi Efendinin şiirleri ölümünden sonra oğlu Seyfeddin Mazlumoğlu tarafından derlenerek Hulasatü’l-Hakayık adıyla neşredilmiştir. Bu divanda çeşitli nazım şekilleriyle söylenen yedi yüzü aşkın şiir vardır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.