Alzheimer, beyin işlevlerinde bir takım bozukluklar meydana getiren, ilerleyici ve geri dönüşümsüz bir beyin hastalığıdır. Ünlü psikiyatrist Emil Kraepelin, öğrencisi Dr. Alois Alzheimer'ın erken ölümünden dolayı bu hastalığa kendisinin adını vermiştir.
Beynin orta bölgesinden çıkan ve beyin kabuğuna uzanan sinirler, aşırı derecede biriken proteinlerden dolayı birbirlerinine dolaşırlar. Bu durum ilerledikçe, bu hücrelere oksijen ve besin sağlayan kan damarları özelliklerini kaybetmeye başlar ve ölür. Bu hücreler arasında, nötrotransmitterler olarak adlandırılan kimyasal bilgi taşıyıcıların yoğunluğu azalarak hafıza kaybına yol açar. Hasar yayıldıkça uzun süreli hafıza da önemli derecede etkilenir.
Alzheimer hastalığı 40'lı yaşlardan sonra görülebilmektedir. Daha çok 60 yaş ve üzeri yaşlılarda bunama olarak karşımıza çıkar. 60 yaş üzeri 10 kişiden birinde bu hastalığa rastlanılmaktadır.
Alzheimer hastalığının başlıca belirtileri şunlardır;
Günlük yaşam aktivitelerini etkileyen bellek kaybı. Kelime hatırlama da güçlük çekme. Zaman ve mekân karıştırması. Ruh hali ya da davranışlarda bir takım değişimler. Sorumluluktan kaçma.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.