Alzheimer hastalığı, insanlarda yetişkinlik döneminin ortalarıyla sonları arasında gelişen bellek ve işlev kaybına yol açan ciddi bir beyin bozukluğu. Hastalıkta beynin kabuk bölümündeki sinir hücreleri arasındaki bağıntılar yıkıma uğrar ve beyin kütlesinde önemli ölçüde azalma olur.
Alzheimer hastalığı en sık rastlanan bunama tipidir. İlk görülen belirti, kısa süreli bellek kaybı ve unutkanlıktır. Hastalık ilerledikçe bellek kaybı artar, bireyin dil, algı ve hareket becerileri bozulur. Hasta kolay sinirlenir, gerginliklere duyarlılığı artar, zaman zaman öfkeli ve ruhsal çöküntü içinde olabilir. Daha ileriki dönemlerde hasta artık dış uyarılara yanıt vermez, hareket yeteneği iyice azalır, bedensel işlevlerini denetleyememeye başlar. Hastaların yaklaşık %10'u 60 yaşın altındadır. Bu kişilerde ailesel Alzheimer hastalığı olarak bilinen ve kalıtımla geçen bir genetik bozukluk söz konusudur. Buna karşılık, Alzheimer genellikle 60 yaşından sonra ortaya çıkar.
Son yıllardaki yoğun araştırmalara karşın Alzheimer hastalığının tedavisi henüz bulunamamıştır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.