21 Haziran 1919'da Mustafa Kemal'in "Amasya Tamimi" olarak yayınladığı genelge. Bu genelgeyle Mondros Ateşkes Anlaşması koşullarına ve Anadolu topraklarının işgaline karşı direnmeleri için askeri ve mülki yöneticilere çağrı yapılmıştır. Amasya Genelgesi, Kurtuluş Savaşı'nın ilk genelgesidir.
Mustafa Kemal, Yunan birliklerinin İzmir'i işgal ettiği günlerde Samsun'a doğru yola çıktı. Osmanlı Devleti, Mustafa Kemal'i Doğu Anadolu Ordu Müfettişliği görevine getirmişti. Mustafa Kemal, Samsun ve Havza'da çeşitli görüşmeler yaptıktan sonra, 12 Haziran 1919'da Amasya'ya geldi. Buradan Anadolu ve Trakya'da bulunan birçok askeri ve mülki yöneticilerle ilişki kurdu. Burada yayınladığı genelgeyle, seçilecek temsilcilerin en güvenilir yer olarak belirlenen Sivas'ta toplanmak için hazırlık yapmalarını istedi. Sivas'ta yapılacak toplantıdan sonra 10 Temmuzda Erzurum'da kongre yapılacağı duyuruldu.
Amasya Genelgesi, Türk milletinin bir bağımsızlık bildirgesi niteliğindeydi. Amasya Genelgesi'nde yer alan başlıca maddeler şunlardır:
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.