Amberparis (berberis Vulgaris) - Bilgiler
Alm. Gemeiner Sauerdorn (m), Fr. Epine-Vinette berberi, İng. Common berberis. Familyası: Kadıntuzluğugiller (Berberidaceae). Türkiye’de yetiştiği yerler: İstanbul ve Trakya’da, değişik bir tipi de Doğu Karadeniz’de yetişir.

Kadın tuzluğu, diken üzümü, karamuk isimleriyle de bilinen bitki. Anavatanı Kuzey Afrika'dır. Kafkasya’dan Avrupa’ya kadar geniş bir sahada yetişir. Bu bitkiyi Avrupalılar İspanya’daki müslümanlardan öğrenmişlerdir. Mayıs-haziran ayları arasında, sarı renkli ve kokulu çiçekler açan, 1-3 metre boyunda, dikenli ve çalı görünüşünde bir ağaçtır. Çit kenarlarında ve sırtlarda bulunur. Yaprakları kısa saplı, derimsi, kenarları batıcı ve dişlidir. Kısa sürgünlerin altında, boyları aşağı yukarı yaprakların yarısı kadar olan 3 parçalı dikenler bulunur. Meyvaları 2-3 tohumlu, etli, uzunca, oval şekilli, kırmızı renkte ve ekşi lezzetlidir.

Kullanıldığı yerler: Bitkinin kök, yaprak ve meyveleri kullanılır. Kök ve yapraklarından bir çok alkaloit elde edilir. Mükemmel bir antiseptiktir. Çolumbamin, palmatin, oxyacanthin ve berberin adlı maddeleri ihtiva eder. Meyvalarında elma ve limon asitleri vardır. Ayrıca meyvaları şurup ve reçel yapmakta kullanılır. Kökler tonik (kuvvet verici), damar daraltıcı, safra söktürücü ve müshil olarak kullanılır.

Önceki
Önceki Konu:
Eyyubıler
Sonraki
Sonraki Konu:
Bağdat Köşkü

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar: