En önemlileri Testosteron ve Adrenosteron'dur. Testosteron hormonu anabolik hormonlar arasında yer almaktadır. Testosteronun vücut proteinlerini çoğalttığının en önemli bir belirtisi ve sonucu vücutta azot bilançosunu pozitif yapması , yani vücuda besinlerle alınan azot miktarına göre , vücuttan atılan maddeler içindeki toplam azotu daha azaltması , böylece vücuttaki toplam azot miktarını artırmasıdır. Azotun en büyük kısmı proteinlerin yapıtaşı olan amino asitlerin amino gruplarında bulunur. Yani , vücut azotunun fark edilir şekilde artması vücutta proteinlerin artmasıyla olur. Böylece azotun artması protein artmasının bir belirtisini teşkil eder. Parçalanan proteinler çoğaldığı zaman da azot bilançosu negatif hale gelir. Çünkü yanma olaylarında kullanılan amino asitlerin amino grubundan çıkan azot , üre halinde idrara verilir ve çıkarılır.
Testosteronun anabolik etkisinin ikinci belirtisi ve en önemli sonucu kasların gelişmesi ve büyümesidir. Kas yapısının en büyük kısmı proteinlerden oluşur. Kasların büyüyüp gelişmesi ve vücudun atletik görünüm alması kadınlardan ziyade erkeklerde belirgindir ve işte bu sonuç testosteronun anabolik etkisinin bir sonucudur.
Testosteronun zindelik ve dinçlik verici etkisi de , protein anabolizmasını artırmasına, aynı zamanda sübjektif düzeyde libidoyu destekleyip tamamlayacak psişik etkilerine bağlıdır.Ancak ileri yaşlardaki insana testosteron enjeksiyonları ile bu nitelikleri kazandırmak isterken , sonucun pek parlak olmayacağını , çünkü dinçlik , zindelik ve gençlik denen şeyin başka temelleri de olduğunu , bunların tümünü birden geri getirmeye çalışmanın mümkün olamayacağını hatırlamak yerinde olur.
Erkek çocuklarda adrenal korteks fazla çalışırsa , androjen hormonlarının salgılanması artar ve çocuk normal zamanından önce ergenliğe ulaşır. Bu çocuklarda ses kalınlaşır , kas yapısı ve kıllanma bakımından ergin erkeklere benzemeye başlarlar. Dişilerde ise ses kalınlaşır , sakal çıkar , eşeysel organlar körelir ve erkeksi özellikler kazanmaya neden olur.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.