Ankara Savaşı - Bilgiler
08/12/2009 20:17
Osmanlı ordusuyla Timur Devleti ordusu arasında 28 Temmuz 1402'de Çubuk Ovası'nda gerçekleşen savaş Orta Çağın en kanlı meydan savaşlarından biridir. Osmanlı ordusunun yenilgisiyle sonuçlanmıştır. Bu yenilgi, Osmanlı Devleti'ni dağılma noktasına getiren Fetret Devrinin başlamasına yol açmıştır.

Yıldırım Bayezit döneminde Osmanlı Devleti sınırlarını genişleterek batıda Bizans İmparatorluğu'nu kuşatmış, doğuda da Anadolu'yu egemenliği altına alarak Ön Asya'ya dayanmıştı. Yıldırım Bayezit'in öncelikli hedefi Bizans'ın başkenti İstanbul'u almaktı. Bu amaçla İstanbul'u kuşattı. Bu dönemde Türkistan ve İran'da güçlü bir devlet kuran Timur, Osmanlı Devleti'nin giderek güçlenmesinden ve Anadolu'ya egemen olmasından rahatsızlık duyuyordu. Kendini İlhanlı Devleti'nin vârisi sayan Timur, Anadolu üzerinde hak iddia ediyordu. Timur'un saldırılarından kaçan Karakoyunlu hükümdarı Kara Yusuf, Yıldırım Bayezit'e sığınınca iki devlet arasındaki ilişkiler gerildi. Timur, Kara Yusuf'u Bayezit'ten istedi. Ancak Yıldırım Bayezit, Timur'un bu isteğini geri çevirdi. Bunun üzerine Timur kısa bir süre önce Bayezit tarafından toprakları ellerinden alınan Anadolu Beyliklerini kışkırtarak Osmanlı topraklarına saldırdı. Yıldırım Bayezit, İstanbul kuşatmasını yarıda keserek, ordularını doğuya yönlendirdi. İki ordu, Ankara'nın Çubuk Ovası'nda karşılaştı. Timur'un ordusu daha kalabalık ve silâh bakımından güçlüydü. Osmanlı ordusuysa yorgundu ve sayıca azdı. Osmanlı ordusuna Anadolu Beyliklerinden katılan askerlerin savaşın ortasında yan değiştirmesi sonucu etkiledi. On dört saat süren meydan savaşını Timur'un ordusu kazandı. Savaşın sonunda Yıldırım Bayezit esir düştü. Ankara Savaşı sonunda, Osmanlı Devleti eski gücünü hızla kaybetti. Sarayda 11 yıl süren ve Fetret Devri olarak adlandırılan bir yönetim karmaşası yaşandı. Ayrıca, bu dönemde Anadolu Beylikleri yeniden bağımsızlıklarını kazandı.

Sonraki
Sonraki Konu:
Bahar

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar: