İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan Ankara, Türkiye'nin ikinci büyük ili ve başkentidir. Yüz ölçümü 25 706 km2, nüfusu 4 007 860 (2000), il plâka kodu 06'dır. İlçeleri; Altındağ, Çankaya, Etimesgut, Keçiören, Mamak, Sincan, Yenimahalle, Akyurt, Ayaş, Balâ, Beypazarı, Çamlıdere, Çubuk, Elmadağ, Evren, Gölbaşı, Güdül, Haymana, Kalecik, Kazan, Kızılcahamam, Nallıhan, Polatlı ve Şereflikoçhisar'dır.
Ankara Kuzey Anadolu Bölgesi ile Konya Ovası arasında bir geçiş bölgesinde yer alır. İlin kuzeyi kesimleri yüksek ve dağlıktır. Güneyinde de ovalar ve yaylalar vardır. Başlıca dağları; Elmadağ, İdris Dağı, Karyağdı Dağı ve Işık Dağı'dır. Başlıca ovaları; Ankara, Çubuk, Mürtet, Beypazarı ve Polatlı Ovaları'dır. İlin başlıca akarsuları Kızılırmak ve Sakarya ırmaklarıdır. Başlıca gölleri Türkiye'nin ikinci büyük gölü olan Tuz Gölü, Mogan ve Eymir gölleridir. Ayrıca Çubuk, Hirfanlı, Sarıyer, Bayındır, Kurtboğazı ve Kesikköprü barajlarının oluşturduğu yapay gölleri vardır.
Ankara'da karasal iklim egemendir; yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlı geçer. Ankara'nın orta ve güney bölgelerinde bitki örtüsü bozkırdır. Kuzeye doğru gidildikçe ormanlık alanlar başlar.
Ankara topraklarının yarısından çoğunda tarım yapılır. Tahıl üretiminde Konya'dan sonra Türkiye'nin ikinci büyük ilidir. Öteki tarım ürünleri, fasulye, mercimek, şeker pancarıdır. Sulanabilen topraklarda meyve ve sebzecilik yapılır. Özellikle elma ve armut yetiştirilir. Ankara armudu olarak bilinen sulu ve kokulu armut cinsi çok ünlüdür. Hayvancılık gelişmiştir. Özellikle Ankara keçisi olarak bilinen tiftik keçisi dünyaca ünlüdür. On dokuzuncu yüzyıl ortalarına değin tiftik yalnızca Ankara'da üretilirdi. Günümüzde başka yerlerde üretilmeye başlandığı hâlde en kaliteli tiftik hâlâ Ankara'da üretilir. Ayrıca birçok ilçesinde üretilen beyaz ve kokulu balı da ünlüdür.
Türkiye'nin savaş sanayii Ankara'da ve kısa bir süre öncesine değin Ankara'nın bir ilçesi olan Kırıkkale'de toplanmıştır. Mamak'ta gaz maskesi, Elmadağ'da barut, Kayaş'ta kapsül fabrikaları vardır. Ayrıca uçak fabrikasında savaş uçaklarının montajları yapılmaktadır. Bunların dışında tarım ve hayvancılıktan elde edilen ürünlerin işlenmesi için gerekli fabrikalar da vardır. Belli başlıcaları, makarna, bisküvi, şeker, süt ve yağ fabrikalarıdır. Etimesgut ilçesinde dokuma, Atatürk Orman Çiftliği'nde bira ve şarap fabrikaları bulunur.
Ankara kentinin tarihi çok eskilere dayanır. Birçok uygarlığa evsahipliği yapan Ankara, en parlak dönemini Romalılar zamanında yaşamıştır. Ankara'nın Kurtuluş Savaşı'nda çok önemli bir yeri vardır. 1920'de Türkiye Büyük Millet Meclisi burada kuruldu. 1923'te Cumhuriyet burada ilân edildi ve Ankara, Türkiye Cumhuriyeti'nin başkenti yapıldı. O dönemlerde Ankara ulaşımı olmayan, bozkırın ortasında, küçük bir kasaba görünümündeydi. Topraklarının bir bölümü bağlık, bahçelik bir bölümü de bataklıktı. Kurtuluş Savaşı'ndan sonra başkent olan Ankara, büyük bir atılım göstererek bugünkü modern hâle geldi. Günümüzde Ankara, İstanbul'dan sonra Türkiye'nin en büyük kentidir. Ankara'nın bütün yurtla ve dünyanın önemli merkezleriyle hava, kara ve demir yolu bağlantıları vardır.
Ankara, Türkiye'nin önemli kültür ve sanat merkezlerinden birisidir. Birçok üniversite ve müzesi vardır. Ayrıca Atatürk Orman Çiftliği'nde bulunan hayvanat bahçesi Türkiye'nin en büyük hayvanat bahçesidir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Atatürk'ün anıt mezarı da Ankara'dadır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.