Antalya - Bilgiler
08/12/2009 20:17
Akdeniz Bölgesi'nin batı bölümünde yer alan ilimiz. Yüz ölçümü 20 591 km2, nüfusu 1 719 751 (2000), il plâka kodu 07'dir. İlçeleri; Merkez, Akseki, Alanya, Elmalı, Finike, Gazipaşa, Gündoğmuş, İbradı, Kale, Kaş, Kemer, Korkuteli, Kumluca, Manavgat ve Serik'tir.

Antalya topraklarının dörtte üçü Batı Toros dağlarıyla kaplıdır. İlin batı bölümünde kıyıya dik yamaçlarla inen bu dağlar, doğu bölümünde denize paralel olarak uzanır. Antalya'nın batısında Tekeli yaylası, doğusunda da Taşeli yaylası vardır. Tekeli yaylasında bulunan Bey Dağları sedir ormanlarıyla kaplıdır. İlin küçük bir bölümünü de ovalar kaplar. En önemli ovası Antalya Ovası'dır. İlin dağlık bölümlerinden doğan akarsularda çağlayanlar bulunur.

Manavgat Çayı Türkiye'nin akışı en düzenli çayıdır. Kimi yerlerde yer altından akan Manavgat ve Düden Çayları çok güzel çağlayanlar oluşturur. Antalya ilinin iklimi tipik Akdeniz iklimidir. Kışlar ılık ve yağışlı, yazlar uzun, sıcak ve kurak geçer. Dağlık alanlara çıkıldıkça iklim sertleşir. Kışlar soğuk ve kar yağışlı olur. Yaylalar yazın serin olur. Bitki örtüsü açısından son derece zengindir. Kıyı bölgelerinde maki toplulukları görülürken dağlık alanlar ormanlarla kaplıdır. Türkiye'nin orman alanlarının %12'si bu bölgededir. Meşe, çınar, ıhlamur, sarıçam, servi, kayın, karaçam, dişbudak, yüksek kesimlerde de köknar ve sedir ağaçları bulunur.

İlin en önemli gelir kaynağı tarımdır. En çok yetiştirilen ürünler mandalina, greyfurt, portakal ve limon gibi turunçgiller, muz, Malta eriği, sebze, pamuk, susam, yer fıstığı, buğday, yulaf, şeker pancarı ve ayçiçeğidir. Ayrıca Toroslarda arıcılık da yapılır.

İlin tarımdan sonra en önemli gelir kaynağı turizmdir. Doğal plâjları, tarihi kalıntıları, geniş ormanlık alanları ve uzun süren yaz mevsimi turizmin canlanmasına neden olmuştur. Antalya'nın tarihi, Anadolu'ya yerleşen ilk insanlara kadar uzanır. Yapılan kazılar sonucunda 100 kadar antik kentin bu bölgede kurulduğu saptanmıştır. Antik çağların bu kentleri çok önemli ticaret ve kültür merkezleriydi. Bu kentlerin kalıntıları günümüzde her yıl çok sayıda turist tarafından gezilmektedir. Ayrıca Noel Baba olarak bilinen Aya Nikola'nın Myra'da (Demre) yaşadığı söylenir. Noel Baba'nın mezarı her yıl binlerce Hristiyan tarafından ziyaret edilir.

Önceki
Önceki Konu:
Ankara
Sonraki
Sonraki Konu:
Antarktika

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar:
Son Ziyaretler: