Tümü güney kutup dairesi içinde kalan, üzeri kar ve buzla kaplı bir kıt'adır. Yüz ölçümü 16 500 000 km2dir. Yükseltisi ortalama 2300 metredir. Antarktika'nın en önemli sıradağları Transantarktika dağlarıdır. Antarktika, dünyanın en sert ikliminin egemen olduğu kıt'adır. Dünya'da şimdiye değin ölçülen en düşük hava sıcaklığı Antarktika'da gözlenmiştir: –88°C.
Sıcaklığın kışın ortalama –30°C olduğu bu kıt'ada yaz mevsimi biraz daha sıcak olur; yazın hava sıcaklığı –25°C ile 0°C arasında değişir. Bu kadar soğuğa karşın burada yılda yalnızca birkaç santimetre kalınlığında kar yağar. Bir başka deyişle böylesine az yağış alan kıt'a aslında kurudur. Buz örtüsünün kalınlığı yaklaşık 2000 metredir. Kıt'a, iki bölgeye ayrılır: doğu boylamlarında kalan Doğu Antarktika ve batı boylamlarında kalan Batı Antarktika. Doğu Antarktika ile Batı Antarktika birbirinden Transantarktika dağlarıyla ayrılır. İç bölgeler aşırı soğuktur. Nem oranı ve yağışlar azdır. Bitki örtüsü likenlerden, su ve kara yosunlarından oluşur. Doğal kaynakları, demir ve kömürdür.
Eskiden haritalarda "bilinmeyen güney toprakları" olarak gösterilen bu beyaz kıt'a, çok yakın bir zamanda, 20. yüzyılın başında keşfedildi. Fokların, penguenlerin ve balinaların ev sahipliği yaptığı Antarktika'da bugün farklı ülkelerden birçok bilim adamı bulunuyor. 1959'da imzalanan Antarktika Anlaşması'na göre burada yalnızca barışçıl nitelikte bilimsel araştırmalar yapılmaktadır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.