Pistacia vera. Antep fıstığıgillerin örnek bitkisi. Yanlış olarak şam fıstığı da denilen bir ağaç ve onun meyvesi.
Dünyada Antep fıstığı üretiminin büyük bölümü Güneydoğu Anadolu Bölgesinde; Gazi Antep, Şanlı Urfa, Kahraman Maraş, Siirt ve Adıyaman illerince karşılanır. Türkiye, dünya Antep fıstığı üretiminde İran'dan sonra ikinci sırada yer alır.
Antep fıstığı, sıcak iklimli kıraç toprakları sever. 2-2,5 cm boyunda ve uzunca oval biçimlidir. Ağaçtan toplandığı sırada, yani yaşken kırmızımsı yumuşak bir kabuğu vardır. Bunun içindeki fıstığın dışında sertçe bir kabuk, içinde yeşil ya da sarı renkte, son derece lezzetli bir iç bulunur. Antep fıstığı kabuklu durumda kavrulduktan sonra tüketilir. Tuzlu ya da tuzsuz olarak kavrulan fıstığın kabuğu çatlar ve dişlerle ya da tırnaklarla biraz zorlanınca kolayca ikiye ayrılır. Dünyanın en lezzetli Antep fıstıkları İran'da ve Türkiye'de yetiştirilir. Çok besleyici olan ve cinsel gücü artırdığına inanılan antep fıstığı, Türk mutfağında şekerciliğin, pastacılığın, helvacılığın ve çeşitli tatlıların vazgeçilmez çeşnisidir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.