Kurtuluş Savaşı'nın başladığı günlerde, padişahın ve İngilizlerin kışkırtması ve teşvikiyle Kuva-yi Milliye kuvvetlerini yok etmek için hilâfet ordusu adıyla kurulan Kuvva-i İnzibatiyenin çıkardığı ayaklanmalara verilen ad. (Birincisi:1 Ekim 1919-25 Kasım 1919, ikincisi:16 Şubat 1920-16 Nisan 1920)
Anzavur Ahmet adında eski bir jandarma subayı, halkın huzursuzluğundan yararlanarak Çerkez köylerinde Kuva-yi Milliye'yi kötüleyici konuşmalar yapmaya başladı. Bu kışkırtma üzerine Pomaklardan Gâvur İmam ve Şah İsmail, topladıkları kuvvetlerle Anzavur'a destek verdiler. Bu sırada hem İngilizler hem de İstanbul hükümeti bu harekete silâh, cephane ve para yardımında bulundu. Anzavur arkadaşlarıyla Biga ve Gönen ilçelerini ele geçirmek için hazırlık yapmaya başladı. Durumu haber alan Ankara hükümeti, Süleyman ve Rahmi Beyin komutasındaki kuvvetleri Biga'ya gönderdi. 14. Kolordu komutanı Yusuf İzzettin Paşa, bütün milis kuvvetlerinin Balıkesir'de toplanmasını emretti. Bu sırada Biga'yi yağmalayan Anzavur Ahmet, Balıkesir'den Susurluk ve Gönen yönüne ilerledi.
16 Nisan 1920'de Anzavur kuvvetleri Susurluk'un güneyindeki Yahya Köy'de sıkıştırıldı ve yapılan çarpışmada bozguna uğradı. Bu yenilgi üzerine Anzavur Ahmet, önce Karabiga'ya sonra da deniz yoluyla İstanbul'a kaçtı.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.