Arabistan Yarımadası - Bilgiler
08/12/2009 20:17
Güney Asya'da İran Körfezi'yle, Kızıldeniz arasında yer alan yarımada. Arabistan olarak da bilinir. Arabistan yarımadası, en geniş yerinde 2050 km en uzun yerindeyse yaklaşık 2600 km'ye ulaşan büyük bir kara parçasıdır. Asya'nın güney ucu olan Arabistan yarımadasının kurak ve yağışsız bir iklimi vardır. Yarımada, kuzeybatıda Akdeniz, batıda Kızldeniz, güneydoğuda da Fars Körfezi ve Hint Okyanusu'yla sınırlıdır. Güneybatısında Hicaz dağları yer alır. Jeolojik yapısı ve oluşum zamanı nedeniyle Afrika kıt'asının uzantısı olarak kabul edilir.

Yarımadanın Kızıldeniz kıyılarında, yükseklikleri 3500 metreyi geçen Yemen dağları uzanır. Güneydoğu ucu dağlık olmakla birlikte doğuya doğru alçalır. Yarımadanın büyük bir bölümü çöllerle kaplıdır. Ancak Kızıldeniz kıyılarındaki dağlar yüksekliklerinden ötürü daha çok yağış alır. Çöl iç kesimlerde genişler. Kuzeyde Nufud, güneyde Rubülhâli ya da Dehna çölleri uzanır. Bunlar arasında kalan Necid Plâtosu yerleşime daha elverişlidir. Dağınık vahalarda tarım ve hayvancılık yapılır. Yarımadanın Basra Körfezi kıyıları dünyanın en zengin petrol yataklarına sahiptir.

Önceki
Önceki Konu:
Ara Seçim
Sonraki
Sonraki Konu:
Arapça

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu