(M.Ö. 384 Stageiros - M.Ö. 322 Khalkis). Eski Yunan uygarlığında yaşamış ünlü düşünür ve bilgin. M.Ö. 384'te Makedonya'daki Yunan kolonilerinden Stageiros'da doğdu. Aristo ismiyle de anılan Aristoteles, Atina'da Akademi'ye girerek, yirmi yıl boyunca Plâton'un derslerini izledi. Otuz yedi yaşına değin Plâton'un öğrencisi olarak kaldı. Plâton'un ölümünden sonra Atina'dan ayrıldı ve Anadolu'ya geldi. Burada Assos ve Midilli'de kurduğu okullarda dersler verdi. M.Ö. 342'de Makedonya'ya giderek II. Philippe'nin oğlu İskender'in (Büyük İskender) eğitimini üstlendi. Aristoteles, Büyük İskender'in kral olmasından sonra M.Ö. 335'te Atina'ya döndü. Burada kurduğu Liseum'da (Lise) dersler vermeye başladı. İskender'in ölümünden sonra Atina'dan ayrılmak zorunda kaldı. M.Ö. 322'de ardında çok sayıda felsefi ve bilimsel yapıt bırakarak öldü.
Aristoteles'e göre; "İnsan ruhunda var olan şeyler, doğadaki şeylerin bir yansımasıdır." Yani o, "Gerçek dünya doğadır." der. Aristoteles eğer insanın duyuları olmasaydı aklının boş kalacağını, insanın doğuştan gelme düşünceleri olmadığını savundu. Ona göre doğadaki her şeyin bir amacı vardır. Dünya'daki devinimleri yıldız ve gezegenlerin yönettiğini düşünüyordu. Aristoteles, insanların kavramlarına bir düzen getirmek isteyen titiz ve düzenli biriydi.
Aristo, eserlerinin büyük bir bölümünü Liseum'da verdiği dersler sırasında yazdı. Böylece o döneme değin pozitif bilimlere ilişkin elde edilen tüm bilgileri, kendisinden sonrakilere aktardı. Bu çalışmalarıyla felsefe tarihinin kurucusu olarak da kabul edilir. Aristo'ya göre bilimler dört gruba ayrılır: mantık, metafizik, doğa tarihi ve ahlâk. Politika, Fizik, Metafizik ve Kategoriler, yazdığı önemli bazı yapıtlarıdır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.