Arnavutluk - Bilgiler
08/12/2009 20:17
Resmi adı Arnavutluk Cumhuriyeti'dir. Başkenti Tiran olan ülkenin nüfusu 3490 435 (1998), yüz ölçümü de 28 750 km2dir. Ülkenin yönetim biçimi cumhuriyet, para birimi lek, resmi dili Arnavutçadır. Halkın %70'i Müslüman, %30'u Hristiyandır. Avrupa'da, Adriyatik Denizi'nin güneydoğusunda yer alır. Komşuları güneyde Yunanistan, kuzeyde Sırbistan Karadağ, doğuda Makedonya'dır. Ülkenin kişi başına düşen milli geliri 863 $ olan ülkede, zorunlu eğitim süresi 8 yıl, ortalama insan ömrü de 72 yıldır.

Ülkenin en büyük kenti, başkent Tiran'dır. En yüksek dağı Şar Dağı (2764 m), başlıca ırmakları Drina, Viyosa, Osum, İşkomb, Semeni ve Devoll'dur. En büyük gölleri de Ohri, Prespa ve İşkodra'dır.

Ülkenin kuzey, doğu ve güneyi dağlar ve tepelerle kaplıdır. Batısındaki alçak kıyı bölgesi tarıma elverişlidir. Arnavutluk'ta iklim çeşitlilik gösterir. Ülkenin iç kesimlerinde karasal iklim egemendir. Yazları sıcak ve kurak, kışları bulutlu ve yağmurlu geçer. Ülkenin üçte biri ormanlarla kaplıdır. Alçak düzlüklerin tipik bitki örtüsü makidir. Güneyde yaygın olarak turunçgiller yetişir. Ülkede üç bini aşkın değişik bitki türü bulunur.

Ülkenin doğal kaynakları petrol, doğal gaz, kömür, krom, bakır, kereste ve nikeldir. Tarım ürünü olarak patates, tahıl, şeker pancarı, pamuk, tütün yetiştirilir ve meyvecilik yapılır. Hayvancılık pek gelişmemiştir. Ülkenin endüstrisi kimyasal gübre, tekstil ve elektrik kabloları üzerine kuruludur. Başlıca kentleri Tiran, Dıraç, Elbasan, İşkodra, Viore ve Görice'dir.

İLGİLİ KONULAR

Tiran

Önceki
Önceki Konu:
Arjantin
Sonraki
Sonraki Konu:
Artvin

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Son Ziyaretler: