Atilla Çetin - Bilgiler
08/12/2009 20:17
1942 yılında İstanbul Beykoz'da doğdu.Bursa Erkek Lisesi, İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü ve Çapa Yüksek Öğretmen Okulu'nu bitirdi (1966).Bir süre Kars Alparslan Lisesi'nde tarih öğretmenliği yapan Çetin, vatani hizmetinden sonra, Başbakanlık Arşiv genel Müdürlüğü'nde Eski Metinler Telhiscisi, arşivist, şef,uzman, şube müdürlüğü, genel müdür yardımcılığı görevlerinde bulundu (1970-1981).Fransa'da arşivcilik ihtisası yaptı (1972-1973).Dünya ve Tercüman gazetelerinde çalıştı.1987 yılında İ.Ü. Edebiyat Fakültesi'nde 'tarih Doktor' ünvanını alan Atilla Çetin, 1988'de Yakınçağ Tarihi Doçenti, 1996 yılında profesör oldu.

ESERLERİ:

Arşiv Notları Ankara 1976, Sultan II.Abdülhamid Devlet ve memeleket Görüşlerim İstanbul 1976, Arşiv Belgelerinin Restorasyonu Ankara 1977 Kültür Bakanlığı Y., Başbakanlık Arşivi Kılavuzu İstanbul 1979 Enderun Kitabevi Y., II.Meşrutiyet Döneminde Arşivlerimize Ait Belgeler İstanbul 1985, Guida Degli Archivi Dell'Impero Ottomano Conservati Nell'Archivio Della Presidanza Del Consiglio Dei Ministri Della Turohia Roma 1985, Tunuslu Hayreddin Paşa Ankara 1980 Kültür Bakanlığı Y., Kavalalı Mehmed Ali Paşa'nın Mısır Valiliği İstanbul 1988.

KAYNAK: Kavalalı Mehmed Ali Paşa'nın Mısır Valiliği (İstanbul 1988) kitap arkası.

HAKKINDA YAZILANLAR

Tarihçilik Mesleğinde 40 Yıl

Ruşen HAKKI

01 Mayıs 2006

www.ozgurkocaeli.com.tr

Yahya Aydın ile Ümit Başak, üç yıllık bir çalışmayla, hocaları Prof.Dr. Atilla Çetin'in yaşamını bütün yönleriyle kitaplaştırmışlar. Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Atilla Çetin, İzmitlilerin de yakından tanıdığı değerli bir tarihçidir. Son sayfalarında belge ve fotoğraflara yer verilen 202 sayfalık kitap "Önsöz" ve "Giriş" ile "Tanımaya Çalıştığım Hocam" (Yahya Aydın), "Hocam Atilla Çetin" (Ümit Başak), "'Birkaç Söz" (Atilla Çetin), "Yahya Aydın" (biyografi), "Ümit Başak" (biyografi), yazılarından sonra VI bölümden oluşuyor.

I. Bölüm

Biyografim (Atilla Çetin'in Kaleminden) / a. Ailem, b. Öğrenimim, c. Mesleki Hayatım, d. Tanıdıklarım, Prof.Dr. Atilla Çetin ve Arşivlerimiz.

II. Bölüm

Tarihin İçinde 40 Yıl (anılar ve gözlemler A.Çetin).

III. Bölüm

. Meslektaşları ve Arkadaşlarının Gözünde Atilla Çetin

. Prof.Dr. Mücteba İlgürel

. Prof.Dr. Necmi Ülker

. Dr. Fahri Çetin Derin

. Prof.Dr. Tuncer Baykara

. Dr. Aylin Çetin

. Cevdet Türkay'ın İthaf Yazısı

. Başarşivist Hatice Büyüktezcan'ın İthaf Yazısı

. Muzaffer Erdoğan'ın İthaf Yazısı

. Öğrencisi Melek Ateş'in Şiirleri

. Sonuç.

IV. Bölüm

Atilla Çetin'in Yayınları

V. Bölüm

Fotoğraflar

VI. Bölüm

Belgeler

"Sonuç"ta şöyle deniliyor:

"Bu kitaptan da anlaşıldığı üzere, biyografik veya Tercüme-i Hal denilen eserler yazılırken amaç bir kişinin, sadece hayatını anlatmak değil, o kişinin hayat hikâyesini anlatırken başından geçen olayları dile getirerek yeni nesillerin bu tür olaylardan ders almalarını ve bu birikimlerden faydalanmalarını temin etmektir..."

Önceki
Önceki Konu:
Annemarie Schimmel
Sonraki
Sonraki Konu:
Bekir Baykal

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar:
Son Ziyaretler: