Üçüncü yüzyıldan 9. yüzyıla değin Asya ve Avrupa'da önemli rol oynamış Türk boyu. Avarlar, 552 yılında Göktürk Devleti'nin kurulması üzerine, İç Asya'daki yurtlarını terk ederek, batıya doğru ilerlemişlerdi. Burada Bizans'la vardıkları bir anlaşma sonucunda 558'de Sabar devletine son verdiler. Bu sayede Volga Irmağı'ndan Tuna'ya kadar olan alanda egemenlik kurdular. Ancak Göktürklerin baskısıyla burada fazla tutunamayarak ve önlerine Bulgar, Otrigur, Kutrigur gibi Türk asıllı kavimleri de sürükleyerek, Karadeniz'in kuzeyinden Tuna Irmağı boylarına kadar ilerlediler. Bu sırada Bizans'a elçiler göndererek, Bizans arazisinde yerleşebilecekleri bir yer istediler. Bizans, Göktürk baskısı yüzünden, Avarların bu isteğini geri çevirdi.
567 yılında Macar Ovası'na gelen Avarlar, bu bölgede yaşayan güçlü Germen kavimlerinden Gepidleri dağıtmış, Lombardları da İtalya'ya göçe zorlamışlardı. Böylece Avarlar, Macar Ovası'na tek başlarına egemen oldular. Bu sırada Avarların başında ünlü Bayan Han bulunuyordu. Avarların bu başarısından sonra Macaristan'ın tamamı, tarihte ilk kez, tek bir siyasi güç etrafında toplandı.Bu tarihten sonra Avarlar Bizans'a yöneldi. Avar askeri baskıları sonunda Bizans, ancak onlarla büyük meblağlar tutan yıllık vergiler ödemek yoluyla barışı sağlayabildi. Slav kabilelerinin ve Bulgarların ayaklanmasıyla (626), Avar egemenliği zayıfladı. Sekizinci yüzyılda Avarlarla, Frankların desteklediği Bavyeralılar arasındaki Yirmi Yıl Savaşları, Avar devletini iyice sarstı. Buna rağmen Avarlar varlıklarını 9. yüzyılın başına değin koruyabildiler.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.