İnsanlık tarihi kadar eski bir beslenme, eğlence ve spor kültürü. Yabani hayvanları, kuş ve balıkları canlı ya da cansız ele geçirmek için yapılır. Genel olarak kara ve deniz avcılığı olarak ikiye ayrılsa da genellikle ilkine avcılık ötekine de balıkçılık denir. İlk insanlar çiftçiliği ve hayvanların evcilleştirilmesini öğreninceye değin yiyecek ve giyeceklerinin önemli bir bölümünü avcılıkla elde ettiler. Avcılık, uygarlığın gelişmesiyle birlikte tümüyle olmasa da bir geçim yolu olmaktan çıktı.
Avcılıkta ilk ateşli silâhların kullanılması Haçlı Seferleri sonrasına rastlar. Bu anlamda ilk silâh, çakmaklı tüfekler oldu. Av silâhları, savaş silâhlarına benzemesine karşın onlardan daha hafiftir. Kuşlar ve küçük hayvanlar çifte denilen çift namlulu silâhlarla avlanır. Bunlarda saçma atan fişekler kullanılır. Uzaktan avlanması gereken büyük ve yırtıcı hayvanlarsa namlusu yivli tüfekler ve özel kurşunlarla avlanır. Eskiden serbest olarak yapılan avcılık, günümüzde yasalarla sınırlandırılmıştır. Ülkemizde bu konudaki ilk yasa 1937'de çıkarılmıştır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.