Prunus dulcis. Gülgiller familyasından bir tür ağaç. Badem, güneybatı Asya'nın yerel ağaçlarındandır. Bu kabuklu yemişin, tatlı ve acı olmak üzere iki çeşidi vardır.
Badem ağacı şeftali ağacından daha büyüktür ve daha uzun süre yaşar. Bitkinin tatlı ve acı tohumları olan iki türü bulunur. Tatlı badem tohumları çerez olarak ayrıca çeşitli tatlıların hazırlanmasında, badem yağı ve badem unu yapımında kullanılır. Bademin meyvesi olgunlaşana kadar şeftaliyi andırır; ama daha sonra kuruyarak kabuktan ayrılır. Bademde az miktarda protein, demir, kalsiyum, fosfor, B vitamini ve çokça yağ bulunur.
Ülkemizde daha çok iç tüketime yönelik olarak yetiştirilen badem, daha çok Ege bölgesi ve güneyinde yaygındır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.