Bağ Dokusu - Bilgiler
08/12/2009 20:17
Bitkilerde parankima dokusuna karşılıktır. Bağ dokusu embriyonun mezoderm tabakasından meydana gelir.yani mezensim hücrelerinden oluşur. Organizmada en yaygın olarak bulunan doku bağ dokudur. Doku içinde kan damarı ve sinirler çok yaygındır. Görevleri ise;

Destekleyici görev yapar. (organların etrafında kapsül oluşturarak)

Bağlayıcı görev yapar.

Besleyici görev yapar. (epitel dokunun beslenmesinden sorumludur)

Koruyucu görev yapar. (malenfojlar ve plazma hücreleri ile)

Bağ dokusu hücreler, lif ve hücre arası maddeden oluşurlar. Esas hücrelerine fibroblast denir. Ve görevi bağ dokunun liflerini oluşturur. Fibroblastlar uzantılara sahiptirler. Diğer hücreleri ise heparin salgılayan mast hücreleri ve fogositoz yapan makrofaj hücrelerdir.

Bağ dokunun lifleri 3 tiptir.

a) Kollogen lifler -> (beyaz lifler) bunlar çok incedir fakat esnek değildir. Bir araya gelerek demet şeklinde bulunurlar. Tendollada bulunan salgılardır.

b) Elastik lifler -> Kollogenlerden daha kalın, esnek ve dallanmıştır.

c) Retikular lifler -> Çok ince dallanmamış ve esnektir. Bağ dokusunun diğer dokularla birleştiği kısımlarda ağ şeklinde dağınık olarak bulunur. Kemik iliği ve hücre demetlerinin hemen etrafındadır.

Bağ dokusunun içinde ayrıca plazma hücreleri, farklılaşmamış mezensim hücreleri, yağ hücreleri, kan hücreleri ve pigment hücreleri de vardır. Pigment hücreleri renk hücreleridir.

Ligomentler kemiği bir başka kemiğe, tendanlar ise kemiği kasa bağlayarak kasları ve iç organları askıda tutan potak beyaz iplerdir.

Önceki
Önceki Konu:
Kıkırdak Doku
Sonraki
Sonraki Konu:
Epitel Doku

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar: