Baklagiller - Bilgiler
08/12/2009 20:17
Bakla, fasulye, yer fıstığı, soya fasulyesi, fiğ, bezelye, meyan kökü, keçi boynuzu, yonca, üçgül, akasya, mercimek ve geven gibi ekonomik değeri olan bitkiler, bu familyanın (Fabaceae ya da Leguminosae) en tanınmış üyeleridir.

Geniş çapta tarımı yapılan türleriyle, hemen her ülkenin ekonomisinde önemli payı olan baklagillerin, nişasta ve protein açısından zengin olan tohumları, insanlar için değerli bir besin kaynağıdır. Fiğ, yonca ve üçgül gibi türleriyse hayvancılıkta, yem olarak büyük önem taşır.

Baklagillerin tarım açısından belki en büyük önemi, toprağı azotça zenginleştirmesidir. Bu bitkilerin çoğunun köklerinde, havanın serbest azotunu bağlayan bakteriler yaşar. Bu bakteriler, havadaki serbest azotu, bitkilerin kullanabileceği nitrata dönüştürür. Hayvanlar ve insanlar da azot gereksinimlerini bu bitkilerden sağlarlar.

Önceki
Önceki Konu:
Bağışıklık
Sonraki
Sonraki Konu:
Balıkçıl

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu