Kış aylarının vazgeçilmez yiyeceklerindendir balık. Faydalı ve lezzetli olması nedeniyle sofralardan eksik olmaz. Ancak bozulduğunda sağlık açısından son derece zararlı olabilir. Bu yüzden balık alırken tazeliğini çok iyi kontrol etmemiz gerekir. Peki ama balığın taze olup olmadığını nasıl anlarız?
Balıkta dikkat etmemiz gereken ilk husus gözler olmalıdır. Zira taze balığın gözleri parlak ve dışa doğru şişik olur. Eğer gözler içe çökmüş, solmuş ve gözün etrafı beyaz bir tabakayla kaplanmışsa balık tazeliğini kaybetmiştir. Diğer önemli bir husus ise balığın etinin, derisinin ve pullarının diri olmasıdır. Taze bir balığın derisi gergin ve parlak olur. Pulları dökülmez. Ele alındığında her iki tarafa kolayca sarkmaz, parmakla bastırıldığında oluşan çukurluk anında düzelir.
Balığın taze olup olmadığını anlamanın yollarından biri de kokusudur. Taze bir balık üstünde fark edilebilecek derecede deniz ve yosun kokusu taşır. Ayrıca solungaçları parlak ve kırmızı renkte olur.
Balık alırken tüm bunları göz önünde bulundursak da her şeyden önce güvenilir balıkçıları tercih etmeliyiz.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.