Ateşli silâhlarda barut gazının basıncıyla fırlayıp, hedefe varıncaya kadar merminin hareketini inceleyen bilim dalı. Balistik, iç balistik, dış balistik, vurma ve delme balistiği olmak üzere üç ana kola ayrılır.
İç balistik, mermiyi fırlatan araçtan ayrılmadan önceki hareket durumunu inceler. Örneğini tabancada mermiyi itecek barut miktarını, namlunun biçimini, merminin namlu ağzından çıkışında gerekli hızı sağlayacak ateşleme düzeneğini ve merminin dönme hareketinin düzenli ve dengeli olup olmadığı iç balistiğin alanına girer.
Dış balistik, namludan çıkan merminin hareketiyle ilgilenir. Havanın direnci, yer çekiminin merminin hareketine olan etkisi, merminin kendi çevresinde dönmesi sonucunda oluşan eylemsizlik dış balistiğin çalışma konuları arasındadır. Vurma ve delme balistiği ise, merminin hedefe çarpmasıyla ilgilenir.
Çarpan merminin hızının kütlesine oranı, vurma ve delme balistiğinin en önemli çalışma konusudur. Bu çalışmalar silâh ve zırh yapımcıları için büyük önem taşır. Son yıllarda adli tıp balistiği adında yeni bir çalışma konusu ortaya çıkmıştır. Bu çalışma, silâhla işlenen cinayetlerin aydınlatılmasına yardımcı olur.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.