Akdeniz'de yer alan üç büyük yarımadanın en doğuda bulunanı. Balkan Yarımadası;Kuzeyde Tuna'nın aşağı kesimleri ve Sana Irmağı, doğuda Karadeniz, güneydoğuda Ege Denizi, güneyde Akdeniz, güneybatıda İon Denizi ve batıda Adriye Denizi ile çevrilidir. Yüzölçümü yaklaşık 505.000 km2dir.
Bölgeyi kaplayan, sık ormanlarla kaplı sıradağlar manasına yarımadaya Balkan ismi verilmiştir.Yarımadayı kaplayan dağlar doğuda enlemesine, batıda boylamasına uzanır. Önemli sıradağları Karpatlar (Romanya), Balkan ve Rodop dağları (Bulgaristan), Dinar Alpleri (Yugoslavya), Pindhos Dağları (Yunanistan)dır. Yarımadanın en önemli düzlüğü, Rumeli Ovasıdır.
Yarımada kıyılarında Akdeniz iklimi hakimdir. İç kesimlerde ise kışları soğuk ve yağışlı kara iklimi hüküm sürer. Balkan yarımadası dağları ormanlarla kaplıdır. 1500 metreye kadar yaprak döken ağaçlar, 1500-1800 m arası iğne yapraklı ormanlar, yükseklerde ise çalı maki hakimdir. Kıyılarda ise yaprak dökmeyen Akdeniz ağaçları ve makilerle kaplıdır.
Balkan Yarımadasında; Arnavutlar, Türkler, Yunanlılar, Bulgarlar ve Güney Slavları olmak üzere beş etnik grup yer alır. Yarımadanın tabii yapısı ve büyük göçler, nüfus ve siyasi hayatı asırlarca etkilemiştir. Ada toprakları üzerinde; Türkiye, Yunanistan, Yugoslavya, Bulgaristan, Arnavutluk devletleri yer alır. Uzun süre bölgenin Osmanlı hakimiyeti altında kalması yüzünden Türklerin ve Müslümanların sayısı hızla artmıştır.
Balkan Yarımadasında ekonomi tarıma dayalıdır. Dağlık bölgelerde hayvancılık gelişmiştir.Sanayi son senelerde gelişmiştir. Önemli sanayi kolları; dokumacılık, tarım makinaları, kimyevi maddeler ve gemi yapımıdır. Turizm başta Yunanistan, Türkiye ve Yugoslavya olmak üzere bütün Balkan ülkelerinde hızla gelişmektedir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.