Bildiğimiz hava ile yani oksijenle şişirilmiş balonlar sürekli uçamazlar. Fakat balonları oksijen yerine hidrojen gazı ile şişirirsek sürekli olarak uçarlar. Hatta ağırlıkları havanın ağırlı ile aynı seviyeye gelinceye kadar atmosferde yükselirler.
Balonlar, hafif oldukları için bir müddet havada uçarlar. Yere düşmelerinin tek nedeni, ağırlıklarının havadan yani oksijenden daha ağır olmasıdır. Ancak balonları oksijenden daha hafif bir gaz olan hidrojenle şişirdiğimizde, ağırlıkları havanın itme gücünden daha az olur ve gökyüzüne yükselirler yani uçarlar. Atmosferin üst tabakalarında havanın yoğunluğu ile balonların ağırlığı eşit seviyeye geldiğinde balonların yükselmesi durur.
Bir de bu balonların haricinde gezi amaçlı kullanılan ve daha çok turistik bölgelerde bulunan sıcak hava balonları vardır. Bu tür balonlar ise ısınan hava ile uçar. Çünkü ısınan hava genleşir ve yükselir. Bu basit fizik kuralı ile balonun uçuşu gerçekleşir. Balonu alçaltmak içinde havayı ısıtmak için kullanılan ateş söndürülür.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.