Batı Avrupa Birliği (weu=bab) - Bilgiler
Almanya, İngiltere, Belçika, Fransa, Hollanda, İtalya ve Lüksemburg arasında kurulan savunmada koordinasyon sağlamaya, Avrupa birliğini özendirmeye, ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda işbirliğini geliştirmeye yönelik birlik. Birliğin merkezi Londra'dadır.

İngilizce "Western European Union" kelimelerinin kısaltılmışı olarak "WEU" diye ifade edilen Batı Avrupa Birliği 17 Mart 1948'de Brüksel'de imzalanan Ekonomik Sosyal ve Kültürel İşbirliği ve Ortak Savunma Antlaşmasıyla kuruldu. Daha sonra Ekim 1954'te Paris'te yapılan bir toplantıda alınan kararla İtalya ve Almanya'nın da birliğe katılması kabul edildi.

Kuzey Atlantik Antlaşması Teşkilatı (NATO)nın kurulmasına katkıda bulunan BAB, teşkilatın politikalarını uygulamayı hedef aldı. Elli yıllık bir müddet için kurulan birliğin teşkilat yapısı içinde; politikaların tesbit edilmesinden sorumlu olan, ortak meseleleri görüşmek için toplantılar düzenleyen ve dışişleri bakanlarından meydana gelen bir Danışma Meclisi, bir sekreterlik, üye devletlerin ellerinde bulundurdukları silah stoklarını denetlemekle vazifeli savunma bakanlarından meydana gelen Savunma Meclisi; silahlanma alanında işbirliğini geliştirmeyi hedefleyen Silahlanma Daimi Komitesi ve üye ülkelerin Avrupa Konseyi Danışma Meclisi delegelerinden meydana gelen bir Meclisi vardır. Sosyal ve kültürel konularla ilgilenen kurulların yapacağı vazifeler, 1960'ta Avrupa Konseyine devredilmiştir.

Antlaşma gereğince üyelerden biri Avrupa'da silahlı bir saldırıya uğradığında diğer üye ülkeler kendisine güçleri nisbetinde askeri yardımda bulunmakla ve diğer yardımları yapmakla yükümlüdürler. Türkiye BAB'a üye olmak için 1987 senesinde ilk olarak teşebbüste bulundu. 20 Kasım 1992'de düzenlenen bir törenle resmen ortak üye oldu. İmza töreninde Türkiye, Norveç ve İzlanda ortak, Yunanistan'ın da tam üyelikleriyle alakalı mutabakat tutanağı imzalandı ve Ortaklık Belgesi onaylandı. Dışişleri Bakanı Hikmet Çetin Türkiye adına her iki belgeye imza koyarak Türkiye'nin Birileşik Avrupa Birliğine üyeliğini tescil etti.

Sonraki
Sonraki Konu:
Atom

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu