Bayılma - Bilgiler
11/10/2013 8:00
Alm. Ohnmacht (f), Fr. Evanoussement (m), İng. Fainting. Kısa süreli, geriye dönebilen, kaslarda güçsüzlük ve ayakta duramama ile kendini gösteren şuur kaybı. Bayılma halinden önce kişi bir sersemlik, baş dönmesi ve denge bozukluğu hisseder, görmesi bulanır ve kulaklarında çınlamalar olur. Bayılmanın süresi ve derinliği, sebebine ve şahsa göre değişir. Bazı kişiler çevrelerindeki konuşma ve hareketleri hayal-meyal hatırlarken, bazıları tamamen şuurlarını kaybederler.

Bayılma, çok çeşitli sebeplerden olabilir. Bunlardan en önemlileri şunlardır:

1. Vazodepressör (damar genişlemesine bağlı) bayılma: Günlük hayatta en sık rastlanan bayılma budur. Kan görme, heyecan, fena bir haber, bayılmaya sebeb olur. Bayılmanın sebebi sırt bölgesi damarlarında aşırı genişleme olmasından dolayı buraya kan birikmesi ve kalbin beyne yeterli kan gönderememesidir. Şahıs ayakta duramaz, şuurunu kaybedip yere yığılır. Başı alçak durumda birkaç dakika tutmakla şahsın durumu düzelir.

2. Duruşa bağlı tansiyon düşmesi: Oturur veya yatar durumdaki kişinin ayağa kalkması sonucu kan basıncı düşer ve beyne yetersiz kan gider. Bu da baygınlık meydana getirir. Yaşlılarda, şeker hastalarında, vücuttan su kaybetmiş olanlarda, şiddetli kansızlıklarda bu hal sıktır.

3. Kalpte çarpıntıya bağlı bayılma: Kalp rahatsızlıklarında ve düzensiz kalp atımına sebep olan hallerde ortaya çıkar.

4. Kalp atım sayısının düşmesine bağlı bayılma: Çok sık rastlanan bir bayılma türüdür.Ağır hastalıkların iyileşme dönemlerinde, ruhi bozukluklarda, uzun süre aç kalmada, kötü bir haber alanlarda, kan görmekle ve benzeri hallerde olabilir. Ani olarak ortaya çıkar ve birden yere düşen kişi bir tarafını incitebilir. Ayakta ve oturur durumdayken görülür. Yatan kişide olmaz. Daima düşük nabız sayısı ve düşük kan basıncı vardır. Yatırılınca genellikle bir dakika içinde şuur geri gelir.

5. Kalp durmasına bağlı bayılma: Göz kararması, rengin solması, ayakta duramama ile kendini gösterir. Nabız hiç alınamaz. Kalbin 10 saniye durması ile şuur kaybı husule gelir. 60-90 saniye içinde kalp atımı başlarsa, kişi yeniden şuurunu kazanır. Müdahale yapılmayan hastalarda iki dakikayı geçerse ölüm meydana gelir.

6. Sara (epilepsi) hastalığında: Özellikle küçük nöbetlerde bayılma tarzında şuur kayıpları olur.

7. Histeride: Dolaşım sisteminde hiçbir değişme olmamasına rağmen bayılma olabilir. Kadınlarda sık rastlanılan bir durumdur.

Bayılmaların daha birçok sebebi olup, bunlar daha az görülen durumlardır. Aort kapağı darlığı, miyokard enfarktüsü, beyinde kan yetmezliği, beyin damar tıkanması, hatta öksürük nöbetleri bile bayılmaya sebeb olabilir. Bütün bayılma hallerinde acil olarak hastayı yatırmak veya oturup başını bacaklarının arasına almasını sağlamak gerekir. Kişinin götürüldüğü oda serin ve havadar olmalı, elbiseleri azaltılmalı, boyunda bulunan, yaka, kravat, fular gevşetilmelidir. Eter, amonyak, alkol koklatmak da iyi gelebilir.

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar: