Ulusal ya da dinsel bakımdan önemi olan ve kutlanan gün ya da günler. Eski çağlardan bu yana her kültürde bayram günleri bulunmaktadır. Her toplumda, bir savaşın kazanılması, toplumun geleceğini olumlu yönde etkileyen önemli bir gelişmenin olması eğlencelerle kutlanır. Bu eğlenceler her mevsim ya da yıl tekrarlanarak gelenekselleştirilir.
Eski toplumlarda bayramlar daha çok mevsim değişimlerinde, ürünlerin hasat edilme dönemlerinde yapılırdı. Bugünse toplumun tarihindeki önemli zaferler, kuruluş ve kurtuluş günleri ve dini olarak önemli haftalar bayramlarla kutlanmaktadır.
Ülkemizde genel olarak iki tür bayram vardır. Bunlar; dini bayramlar ve ulusal bayramlardır. Dini bayramlar, Ramazan ve Kurban Bayramlarıdır. Her yıl Müslümanların oruç tuttuğu ramazan ayı sonrası bayramla kutlanır. Ramazan Bayramının bir başka adı da şeker bayramıdır. Kurban Bayramı ise Müslümanların Hz. İbrahim ile ilgili bir inancına dayanır. Buna göre Hz. İbrahim Allah'a olan bağlılığını kanıtlamak için oğlunu kurban etmek üzereyken, Allah ona bir koç gönderir. Kurban Bayramı hicri takvime göre Zilhicce ayının 10. günü başlar. Müslümanlar bu bayramda Allah'a kurban olarak küçük ve büyükbaş hayvanlar keserler ve etlerini yoksullara dağıtırlar.
Ulusal bayramlarımızsa şunlardır: Cumhuriyet'in ilân edildiği gün olan 29 Ekimde Cumhuriyet Bayramı; Başkumandanlık Meydan Savaşı'nın kazanıldığı 30 Ağustosta Zafer Bayramı; Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı'nı başlatmak için Samsun'a geldiği gün olan 19 Mayıs günü, Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı; TBMM'nin açıldığı gün olan 23 Nisan günü, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlanmaktadır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.