Bitkilerin büyük bir kısmı, üreyebilmeleri için böceklere, kuşlara ya da benzeri diğer canlılara gereksinim duyar. Bitkinin üreme organı olanda çiçek de bu nedenle göz alıcı renkler, çekici tatlar (balözü, nektar,vs.) ya da güzel kokulara sahip olarak, gereksinim duyduğu bu canlıları kendine çeker. Kokuların, renklerin ve tatların sıklıkla farklı ve çeşitli olmasının nedeni de, farklı tozlaştırıcı türlere davetiye çıkarabilmek. Örneğin, bazı böcek türleri, bizim beyaz gördüğümüz çiçeklerin hemen hepsini, UV görüşleri sayesinde farklı beyaz tonlarında görüyorlar ve bu tonlara göre özelleşerek belirli çiçek türlerini seçiyorlar. Tabii ki aynı durum kokular için de geçerli.
Kokunun nasıl ortaya çıktığı konusunda da, çiçeğin yaprağının ve üreme organlarındaki tozların kimyasal bileşimleri ve bu kimyasal moleküllerin uzaydaki konfigürasyonlarının, kokunun karakteristiğini ortaya çıkardığını söyleyebiliriz.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.