Meşhur Alman besteci. Bonn’da 1770 yılında doğdu. Ailesinin maddi durumu müsaid olmadığından kendi kendini yetiştirdi. Küçük yaşta 1783 yılında saray orkestrası azalığına, 1785’te ikinci saray organistliğine getirildi. Bu görevleri kendisinin müzik sanat dünyası tarafından tanınmasını sağladı. Hocasının yardımı ile 1787 yılında Mozart’a talebe olmak için Viyana’ya gönderildi. Annesinin hastalığı sebebiyle Bonn’a döndü ve 1792 yılında tekrar Viyana’ya gönderildi. Buradaki çalışmalarından sonra Hayd’a ithaf ettiği üç piyano sonatı ve bir piyano konçertosu ile 1795’te halk önüne çıktı. Bundan sonra Viyana sarayında asilzadelerin öğretmeni olarak büyük bir itibar kazandı.
1827 yılında Viyana’da ölünceye kadar hiçbir resmi vazife kabul etmedi. Hayatını kendi besteleri ile kazanan, müstakil ve serbest müzikçi tipinin ilk temsilcisidir.
Beethoven’in hayatında en önemli hadise 1800’de başlayıp 1808’den itibaren konser veremez olmasına ve 1819’da büsbütün sağır hale gelmesine sebeb olan kulak hastalığıdır. Bundan sonra Beethoven’le ancak yazı ile konuşup anlaşmak mümkün oldu. 1825’ten itibaren sıhhati iyice bozuldu. Müzmin bir karaciğer hastalığı tehlikeli olmaya başlamış, arkadan akciğer iltihabı, istiska hastalığına dönmesine sebeb olmuştu. Yapılan dört ameliyat fayda vermemiş, 1827 yılında Viyana’da ölmüştür.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.