1871-1945 yılları arasında ve 1990'dan bugüne Almanya'nın başkenti ve ülkedeki on altı eyaletten biri. Berlin, Havel ve Spree ırmaklarının suladığı bir ova üzerinde kuruldu. Balıkçı yerleşim yeri olarak kurulan Berlin, 15. yüzyıldan itibaren gelişmeye başladı ve çeşitli dönemlerde başkentlik yaptı. İkinci Dünya Savaşı sonrasında Almanya, Alman Demokratik Cumhuriyeti ile Almanya Federal Cumhuriyeti olmak üzere ikiye ayrılınca, Berlin de 1948 yılında Doğu ve Batı Berlin olarak ikiye ayrıldı. Her iki tarafta toplumsal gerginlik artınca, 1961 yılında Berlin'i ikiye bölen Berlin Duvarı yapıldı.
1871 yılında Bismarck'ın önderliğinde kurulan Alman İmparatorluğu'nun başkenti oldu. Bu dönemde Avrupa'nın en önemli ticaret ve sanayi merkezi durumuna geldi. Her yöne uzanan kanal yollarının ve demir yolu ağının merkeziydi. Su altında beton dökümü tekniği, dünyada ilk defa Berlin'de kullanıldı. Bu yöntemle Mittelland Kanalı yapıldı. Mittelland Kanalı ile Berlin, Elbe ırmağından Kuzey Denizi'ne bağlandı. Kent içinde sanayi kolları gelişti. Üretilenler genellikle lokomotifler, demir yolu araçları, silâhlar, dikiş makineleri, bisikletler ve kalemlerdi. 1900'lü yılların başlarında Berlin, dünyanın üçüncü büyük şehri idi. Sanayinin yanı sıra kültür, eğitim ve bilim alanında da önemli bir merkezdi. Karl Marx, filozof Hegel, Berlin'de yaşamış ünlü düşünürlerdir.
On yedinci ve 18. yüzyıllarda kentsel olarak çok gelişen Berlin'de, büyük ve görkemli binalar inşa edildi. Son Alman imparatoru II. Wilhelm'in imparatorluk sarayı, 600'den fazla odadan oluşuyordu. Çeşitli müzeler ve sanat galerilerinin bulunduğu Berlin'de, 1882 yılında Berlin Filârmoni Orkestrası kuruldu. Ünlü Alman tiyatro adamı Bertolt Brecht, bu kentte yaşadı.
İkinci Dünya Savaşı'nda büyük bir hasar gören Berlin, savaşın bitmesiyle toparlanma dönemine girdi. Özellikle Batı Berlin kendini daha hızlı yeniledi. Berlinliler, savaş yıkıntılarından ve molozlardan oluşan 60 metreden yüksek bir tepe yaptılar.
Günümüzde özellikle Batı ve Doğu Berlin'in birleşmesinden sonra, Berlin, Avrupa'nın en geniş caddeleri ve görkemli yapılarına sahip, kültür, sanat ve bilim merkezlerinden birisi olmuştur.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.