Besin zehirlenmesi, yiyecek ve içeceğin uygunsuz koşullarda saklanması sonucu bozulması, herhangi bir yolla kirlenmesi ve tüketildiğinde kişide bir takım rahatsızlıklara neden olması durumudur. Basit gibi görünse de bazen ölümle sonuçlanabilmektedir. Besin zehirlenmelerinin klasik belirtileri mide bulantısı, kusma, baş dönmesi ve ishaldir.
Besin zehirlenmeleri benfeksiyonu ve intoksikasyonu olmak üzere iki farklı şekilde oluşabilir. Enfeksiyon, zararlı bakterilerin ürediği besinlerin tüketilmesi sonucu oluşan zehirlenmedir. İntoksikasyon ise bazı bakterilerin zehir ürettiği besinlerin tüketilmesi sonucu oluşur.
Besin enfeksiyonuna neden olan bakteriler şunlardır;
Besin zehirlenmeleri, halk sağlığını yakından ilgilendiren ve özellikle yaz aylarında artan yaygın hastalıklardan biridir. Herkes de görülebileceği gibi kimileri özellikle bebekler, gebeler, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler besin zehirlenmesine karşı daha duyarlıdır. Besin zehirlenmesi önlemek için şunlara dikkat etmeliyiz;
Meyve ve sebzeleri bol suyla yıkamalıyız. Et ve tavuğu bozulmayacak şekilde her zaman buzdolabında muhafaza etmeliyiz. Küflenmiş besinleri ve bozulmuş yemekleri yememeliyiz Yiyecek ve içecekleri daima kimyasal malzeme bulunan ortam ve besinlere kimyasal zarar verebilecek ev araç gereçlerinden uzak tutmalıyız. Sağlık açısından zararlı olmayan suları tüketmeliyiz.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.