Besin maddelerinde bulunan bakteriler ya da bu bakterilerin toksinlerinin neden olduğu akut hastalıklara verilen ad. Gıda maddelerine bazı kimyasalların bulaşması sonucunda da görülebilir. Ölümle sonuçlanabilir. Besin zehirlenmelerine çoğunlukla bakteri türü mikroorganizmalar yol açar. Bu bakteriler 5-70oC arasında, daha çok oda sıcaklığı ve üzerindeki derecelerde çoğalırlar. Genellikle 5oC ve altındaki derecelerde çoğalamazlar. Bu nedenle besin zehirlenmelerinin yaz aylarında görülme sıklığı artar. Bu bakteriler ancak 70oC ve üzerindeki sıcaklıklarda uygun süre ısıtmayla ölür. Asit ortamlarda yani düşük nem, yüksek tuz ve şeker içeren gıdalardaysa çoğalamaz. Bu nedenle ızgara ve kızartma gibi yöntemlerden çok fırında ya da düdüklü tencerede pişirme daha güvenli kabul edilmektedir.
Ayrıca donmuş gıdaların tüketim tarihleri dikkate alınmalıdır. Bunlar dışında sert peynir, yoğurt, pastörize sütten yapılmış tereyağı gibi ürünler, asit ortam ve düşük nem koşulları nedeniyle daha sağlıklıdır. Yeterince pişirilmiş besinler, çay, kahve, asitli gıdalar, reçel gibi yüksek şekerli gıdalar, karbonatlı ve şişelenmiş gıdalar da güvenle tüketilebilecek gıdalar arasındadır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.