Sinir sisteminin en önemli bölümü olan beyin en dışarıda kalın bir kabuk olan kafatasıyla çevrelenmiştir. Kafatası kemiklerinin altında bulunan beyin sıvısının içinde yüzen beyin, kalpten çıkan kanın önemli bir kısmını almaktadır. Normal fonksiyonlarını sürdürebilmesi için alması gereken bu kan, yüksek basınç (tansiyon) ya da kafayı bir yere çarpma sonucu damarların dışına çıkabilir. Beyin kanaması olarak adlandırılan bu durum oldukça tehlikelidir. Beyin kanaması geçiren bir kişinin mutlaka hastahaneye götürülmesi gereklidir.
Kafatasının kalın kemikleriyle dışarıdan gelebilecek darbelere karşı korunan beyin, bağışıklık sistemiyle de korunur. Bu sistemde beyin dokusu içerisine serumda bulunan her maddenin geçmesi engellenmiştir. Yalnızca besin maddeleri, oksijen ve sınırlı sayıda kimyasal madde geçebilir. Ancak bazı bakteriler sinir dokusu ve dolayısıyla da beyin dokusu içerisine geçerlerse burada üreyip çoğalabilirler. Bu hastalık durumuna menenjit adı verilir. Oldukça tehlikeli olan menenjit hastalığında tedavi için hastaya antibiyotik verilse bile, ilâç beyin dokusuna geçemediği için bakterilere etki edemez. Kuduz hastalığında ise, hastalığı ortaya çıkaran virüs, beyin içerisine yerleşerek düzgün çalışmasına engel olur.
Sara (epilepsi), nedeni tam olarak bilinmeyen bir beyin hastalığıdır. Doğuştan olabildiği gibi, sonradan da ortaya çıkabilir. Hastalığın bakteri ya da virüslerle bir ilgisinin olduğu düşünülmemektedir. Sara krizi geçiren bir kişi, kendini kaybederek yere düşer. Kriz sırasında beyin yarım küreleri arasında düzensiz elektrik boşalımları belirlenmiştir. Kriz geçirdiği anlaşılan bir kişinin yere düşmesi sırasında başı tutulmalı ve yere çarpması engellenmelidir.
Alzheimer hastalığı da, yetişkinlik döneminin ortalarıyla sonları arasında gelişen bellek ve işlev kaybına yol açan beyin bozukluğudur. Hastalıkta beynin kabuk bölümündeki (korteks) sinir hücreleri ve sinirler arasındaki bağıntılar yıkıma uğrar ve beyin kütlesinde önemli ölçüde azalma olur.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.