Bilgisayar - Bilgiler
08/12/2009 20:17
Bilgisayarın tarihi, M.Ö. 3000 yılında Çinliler tarafından icat edilen abaküsle başlar. Abaküs, insan yapımı ilk nümerik hesap makinesidir. Abaküsün bin yıllarca süren saltanatı, 1943'te dünyanın ilk elektronik bilgisayarı ENIAC'ın yapımıyla sona erer.

ENIAC'ın arkasından EDVAC 4004 adlı ilk mikroişlemcili bilgisayar, 1971'de, Intel firması tarafından piyasaya sürülmüştür.

İlk mikroişlemciler ve mikrobilgisayarlar icat edildikten sonra, Apple, Compaq ve Commodore gibi şirketler, kendi mikroişlemcilerini geliştirmeye başladılar. Bu karmaşa, IBM, 1981'de ilk kişisel bilgisayarları piyasaya sürene kadar devam etti.

1990'lara gelindiğinde artık bilgisayarlar evlerde, marketlerde ve işyerlerinde, yani yaşamın her alanında görülmeye başlandı.

Bilgisayar, veri kabul eden, bu veri üzerinden bazı programlar aracılığıyla mantıksal işlemler yapan ve bu işlem sonuçlarını basılı kâğıt, ekran ya da manyetik bantlar üzerine kaydeden elektronik bir araçtır. Bilgisayarlar, birçok karmaşık işlemi bir arada çok hızlı yapabilirler. Dört işlem ve bilgisayar oyunları gibi günlük kullanım alanlarının dışında, hızlı işlem yapabilme yeteneğiyle bilgisayarlar, bir uzay aracının uçuş rotasının kontrolünü de yapabilirler.

İki ana tip bilgisayar vardır.

Analog bilgisayarlar: Analog bilgisayarlarda, mekanik hareketler ve voltaj gibi fiziksel büyüklükler kullanılır. Örneksel bilgisayarlar da denir. Açısal konum ya da gerilim gibi değişen niceliklerle gösterilen veriler üzerinde işlem yapar. Çözülmeye çalışılan matematiksel problemin fiziksel bir örneğini oluşturarak çalışırlar.

Sayısal (dijital) bilgisayarlar: Sayısal (dijital) bilgisayarlar, sayıların ikilik düzende kullanıldığı bilgisayarlardır. Belleklerinde saklanan çok ayrıntılı program komutlarına uyarak, bu ikilik düzendeki verileri sayarlar, sıralarlar, karşılaştırırlar ve yeniden düzenlerler.

Sayısal bilgisayarlar gelişmeye daha uygun olduğu için neredeyse tüm yeni tip bilgisayarlar sayısaldır.

Önceki
Önceki Konu:
Bazlar
Sonraki
Sonraki Konu:
Büyükayı

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu